НАБУ підозрює, що хабарницький Geländewagen губернатора був записаний на його помічника
03.03.2019   //  

Вячеслав Кременчуцький

Детективи НАБУ підозрюють, що голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко отримав в якості хабара від концерну «Алві Род» коштовний Mercedes-Benz G 63 AMG вартістю біля 10 млн грн. Нині авто оформлене на В’ячеслава Кременчуцького, якого керівник Полтавської ОДА публічно називав членом своєї команди.

Про це написала Дарина Синицька у виданні «Полтавщина».

22 лютого НАБУ провело обшуки у на роботі та вдома посадовців Полтавської ОДА. З судових ухвал відомо, що детективи підозрюють у корупції голову Полтавської ОДА Валерія Головка, його першого заступника Андрія Пісоцького, радника останнього Олександра Літвінова та начальника Департаменту будівництва, МіА та ЖКГ Тимофія Голбана. На думку слідчих, ті вимагали й отримували «відкати» від підрядників, хабарі платилися грошима, коштовними гаджетами та елітними авто.

В ОДА заявили, що дії НАБУ – помста за розірвання угоди з консорціумом «Алві Род», а посадовці стали жертвами аферистів цієї фірми.

В судовій ухвалі вказано, що НАБУ підозрює, що фіндиректор консорціуму «Алві Род» Альбер Уваров отримав вимогу від першого заступник голови Полтавської ОДА Андрія Пісоцького придбати для голови ОДА Валерія Головка новий автомобіль Mercedes-Benz G 63 AMG як подарунок на його день народження. За даними слідства

Один з багатьох гелендвагенів, які тюнінгував «Brabus»

«16.11.2017 Уваров А.М. придбав автомобіль Mercedes-Benz AMG G 63, ідентифікаційний номер (номер кузова) WDB4632721X281879, 2017 року випуску, чорного кольору, вартістю близько 120 тисяч євро, та здійснив тюнінгові роботи в тюнінг-ательє «Brabus», за які заплатив ще близько 170 тисяч євро. Загальна вартість неправомірної вигоди, отриманої Головком В.А., у вигляді автомобіля Mercedes-Benz AMG G 63, становлять приблизно 320 тисяч євро».

НАБУ підозрює, щоб уникнути викриття правоохоронцями Головко надав вказівку зареєструвати авто на Кременчуцького Вячеслава Івановича. Реєстраційний номер авто – ВІ3948СМ.

Раніше Валерій Головко називав В’ячеслава Кременчуцького членом своєї команди (був його помічником в Верховній Раді 7-го скликання – «НГ»).

Фото Валерій Головко в центрі та Вячеслав Кременчуцький ліворуч від голови ОДА на партійному зібранні «Народного Фронту». Фото з Facebook міністра Павла Петренка (лютий 2019 року)

 

В’ячеслав Кременчуцький разом з Світланою Радаєвою та сином голови ОДА – Володимиром Головко, володіє ТОВ «Полтавські енергетичні транзити».

Кременчуцький Близько року обіймав посаду заступника генерального директора з економічного та соціального розвитку тоді ще філії НТКУ «Лтава». Він звільнився 1 серпня 2016 року. Його сестра Людмила була першою дружиною Валерія Головка.

За даними відкритої бази МВС, на Вячеслава Кременчуцького зареєстрована два автомобілі: Mercedes-Benz G 63 AMG та Toyota Camry. Обидва — 2017 року випуску і зареєстровані у 2018 році. Mercedes-Benz був записаний на В’ячеслава Кременчуцького 14 березня, а Toyota — 14 листопада.

Mercedes-Benz з ухвали НАБУ привезли з-за кордону і вперше зареєстрували 28 грудня 2017 року. Це через два тижні після дня народження Валерія Головка. Потім автомобіль перереєстрували 14 березня (дата збігається із часом реєстрації Geländewagen Кременчуцького).

Вартість авто – 150 тис євро, ще 170 тис євро було витрачено на тюнінг в ательє «Brabus».

Кременчуцький не подав декларацію під час звільнення з «Лтави», а «Полтавські енергетичні транзити» не опублікували фінансову звітність. Фірма існує з 2015 року і має дозвіл лише на торгівлю електроенергією. Контрактів із бюджетними організаціями у неї немає.

Від «Наших грошей»

За даними «Прозорро», концерн «Алві Род» минулого року отримав замовлення від департаменту будівництва Полтавської ОДА на експлуатаційне утримання доріг області, вартість угоди склала 97,94 млн грн. Його дія закінчилася в 2018 році. Засновниками концерну вказані ТОВ «Алві Род», латвійське ТОВ «Албуве» та німецькі Командитне товариство «Бау КГ Райнбек» і Командитне товариство «Баукг Ральштедт гмбх». Бенефіціарами вказані азербайджанець Амедов Азер Юсіф огли та німець Антоніацці Берндт-Ральф.