Орендні ставки для комунальних аптек подекуди ушестеро нижчі від ставок для приватників
28.02.2019   //  

У Виноградівському районі Закарпатської області орендна ставка за площі медичних закладів під розміщення аптечного пункту становить 20% для аптек приватної форми власності та 3% – для комунального підприємства «Аптека №133».

Про це свідчить дослідження АМКУ, проведене під керівництвом державної уповноваженої Світлани Панаіотіді.

У Воловецькому районі Закарпатської області орендна ставка для аптек приватної форми власності становить від 3 до 12%, у місті Тячів, Перечинському та Берегівському районах – 20%.

Також відомо, що у Свалявському районі орендна ставка для аптек, що реалізують готові ліки, становить 70%, для аптек, що виготовляють ліки – 35%, а для аптек, які обслуговують пільгові категорії населення, – 25%.

Нагадаємо, втручання органів місцевого самоврядування у визначення для суб’єктів господарювання різних орендних ставок на аптечні площі медичних закладів в залежності від їхньої форми власності АМКУ трактує як антиконкурентні дії.

Частина гравців на ринку функціонують в умовах, що є більш сприятливими ніж ті, у яких перебуває решта суб’єктів господарювання. Це, пояснюють в АМКУ, негативно впливає на конкуренцію на ринку роздрібного продажу лікарських засобів.

За даними Антимонопольного комітету, дискримінаційні по відношенню до приватних підприємств орендні ставки запроваджені також у Житомирській, Івано-Франківській, Миколаївській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях.

Окрім Закарпаття, «лідерами» у рейтингу регіонів із найвищими орендними ставками за комунальні площі під приватні аптеки є: Сумська (100%), Тернопільська (60%), Запорізька та Рівненська області (40%).