Комунальні аптеки влаштовуються у лікарнях за 1 гривню в рік, тоді як для приватників орендна ставка складає 8%+
26.02.2019   //  

У Вінниці приватні аптеки орендують приміщення у державних та комунальних закладах охорони здоров’я за ставкою 8% від вартості майна, тоді як для комунальних аптек аналогічний рядок витрат складає одну гривню на рік.

Про це свідчать дані дослідження АМКУ, проведеного під керівництвом державної уповноваженої Світлани Панаіотіді.

Рішення, згідно з яким комунальні аптеки сплачують символічну 1 гривню за оренду приміщень у державних та комунальних закладах охорони здоров’я, Вінницька міська рада прийняла у липні 2011 року. Згідно з документом, орендна ставка для приватних аптек складає 8% від вартості орендованого майна.

Як пояснили в Антимонопольному комітеті, такі дії Вінницької міської ради негативно впливають на конкуренцію на ринку роздрібного продажу лікарських засобів. Адже лише частина суб’єктів господарювання функціонує в умовах, що є більш сприятливими, ніж ті, у яких перебуває решта суб’єктів.

Як і у Вінниці, в області підприємства приватної форми власності також сплачують за оренду лікарняних площ більше, аніж комунальні аптеки.

Комітет встановив, що підходи до встановлення орендних ставок на приміщення у державних та комунальних медичних закладах Вінниччини відповідають затвердженій Кабінетом Міністрів Методиці, яка передбачає наступні розміри орендних ставок для розміщення аптек:

  • 8% – якщо аптека реалізує готові ліки
  • 3% – якщо аптека використовує приміщення для виготовлення ліків за рецептами
  • 2% – якщо аптека обслуговує пільговій категорії населення (бере участь у програмі «Доступні ліки»).

Однак по факту розміри орендних ставок на комунальне майно під аптечний пункт різняться від тих, що затверджені.

Так, антимонопольники з’ясували, що наприклад у Піщанському та Оратівському районах орендна ставка становить 15 %, а у Муровано-Куриловецькому та Погребищенському – 30%.

Форма власності орендаря впливає на діапазон ставок і в області. Зафіксовано, що у Тростянецькому районі орендна ставка для аптек комунального підприємства становить ту ж одну гривню на рік, тоді як для інших суб’єктів господарювання – від 8 до 15 %.

Додамо, за даними АМКУ, аналогічні дискримінаційні для приватних підприємств орендні ставки запроваджені у Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Миколаївській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях.

Дослідивши вплив дій органів місцевого самоврядування на конкуренцію на регіональних ринках роздрібної торгівлі ліками, Антимонопольний комітет запропонував доручити Фонду державного майна розробити та внести на розгляд Кабінету Міністрів проект нормативно-правових актів щодо:

  • порядку визначення орендаря майна комунальної власності виключно на конкурсних засадах та/або аукціонах;
  • забезпечення єдиного підходу до встановлення органами місцевого самоврядування розмірів орендних ставок за оренду майна комунальної власності для розміщення аптек, незалежно від їх форми власності.

Такі дії повинні знизити створені місцевими радами штучні бар’єри вступу на ринки роздрібної торгівлі ліками, а також сприятимуть зменшенню адміністративного тиску на ринки у процесі їх регулювання.