Під Кабміном проти схем у Мін’юсті бастують нотаріуси
25.02.2019   //  

О 10 ранку під Кабінетом Міністрів почалася акція мирного протесту нотаріусів  «Нотаріат проти корупційних та рейдерських схем». Кілька сотень нотаріусів прийшли під Кабмін, нотаріуси в регіонах долучилися до акції протесту зупинкою роботи на місцях. Трансляцію з заходу можна переглянути тут.

Як вказано на сайті Нотаріальної палати України, «акція організовується Нотаріальною палатою України у зв’язку з критичною ситуацією, що склалася в нотаріаті України, – намаганням запровадити нові корупційні схеми та репресії для нотаріусів».

На акцію під Кабміном також прийшли нардепи ВІкторія Пташник, Руслан Сидорович, Леонід Козаченко.

Однією з ключових схем, проти яких протестують нотаріуси, є експериментальне тестування у Міністерстві юстиції, про яке детально написали «Наші гроші» в матеріалі «Нотаріуси повстали проти схеми в міністерстві юстиції».

Схема полягає в тому, що Мін’юст за сумнівних обставин та за сумнівні помилки блокує реєстратору доступ до Державного реєстру речових прав та Єдиного реєстру юросіб та фізосіб-підприємців. Після реєстратор має пройти тестування для отримання сертифікату, без якого реєстратора не підключають до держреєстрів. При цьому, після перших же тестів у реєстраторів були масові скарги на систему тестування. Зокрема, через те, що результати іспиту висвічуються в учасника на комп’ютері, і більше результатів ніхто не бачить, а офіційні результати з’являються на сайті Мін’юсту наступного дня. Свій варіант відповідей одразу після іспиту отримати на руки  неможливо. Майже від усіх учасників першого іспиту журналістка «Наших грошей» чула скарги на питання тестів: у тих, кого тестували на знання Державного реєстру речових прав, питання були подібні до іспиту на знання Єдиного реєстру юросіб і фізосіб. Дехто стверджував, що третина питань – не по темі, дехто – що половина. Перше ж тестування показало, що з-понад 20 осіб, яких тестували у сфері держреєстрації прав на нерухоме майно, іспит склала лише одна людина.