«Ляшківців» через АМКУ викинули з торгів Держінфрапроекту щодо рятувальних машин на 140 мільйонів
25.02.2019   //  

Адмінколегія АМКУ 18 лютого зобов’язала Державне агентство інфраструктурних проектів України допустити ТОВ «Спец-Ком-Сервіс» до тендерів щодо спецавтомобілів очікуваною вартістю 140,10 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Агентство купує 32 спеціальні аварійно-рятувальні машини середнього типу (САРМ-С): 12 штук – очікуваною ціною 5,88 млн грн. і 20 штук – очікуваною ціною 3,48 млн грн.

На обидва тендери прийшли чотири компанії: ТОВ «Спец-Ком-Сервіс», ТОВ «Валідус Спецавто», ТОВ «Компанія Тітал» і ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина».

Однак «Спец-Ком-Сервіс» не допустили до обох аукціонів, оскільки він нібито не подав на тендер довільну інформаційну довідку, яка мала містити назву юридичної особи, ПІБ керівника, код ЄДРПОУ, ІПН, банківські реквізити, юридичну та поштову адреси.

«Компанію Тітал» теж не допустили до одного з тендерів. Вона не вказала в описі комплектації машини марку, модель і модифікацію страхувального лямкового пояса, пожежних напірних рукавів, штикових і совкових лопат, кувалди і подовжувача.

«Спец-Ком-Сервіс» оскаржив своє відхилення в АМКУ і довів, що інформаційна довідка з усіма необхідними відомостями насправді знаходилась у файлі «Уставні документи». З огляду на це адмінколегія визнала відхилення його тендерної пропозиції неправомірним.

Також «Спец-Ком-Сервіс» скаржився на допуск «Пожмашини» і «Компанії Тітал». Він заявив, що «Пожмашину» мали відхилити, бо вона подала гарантійні листи від непрямих дилерів українських імпортерів, тоді як документація тендерів вимагала гарантійний лист від виробника шасі або його прямого дистриб’ютора. Та сама проблема була в «Компанії Тітал» на тому одному тендері, до якого вона була допущена. АМКУ визнав, що замовник повинен був відхилити пропозиції «Пожмашини» і «Компанії Тітал» як невідповідні.

Таким чином, агентство зобов’язане повернути «Спец-Ком-Сервіс» на обидва тендери, а також відхилити «Пожмашину» і «Компанію Тітал». Після цього єдиним конкурентом поновленого «Спец-Ком-Сервісу» залишиться «Валідус Спецавто» Андрія Нагорного.

Засновниками «Спец-Ком-Сервісу» є Михайло Городових із Черкащини і директор Сергій Калюш із Вишневого. Із 2011 року він отримав підрядів на 858,21 млн грн.

У 2016 році прокуратура відкрила кримінальне провадження проти посадовців Нацгвардії, котрі нібито сприяли перемогам «Спец-Ком-Сервісу» на торгах щодо закупівлі техніки. «Пожмашина» зареєстрована біля Прилук Чернігівської області на створену в 2017 р фірму «Гартек Груп Лтд» (Британія). Кінцевим бенефіціаром є власник «Gartech Group Ltd» Сергій Авер’янов – депутат Чернігівської облради від Радикальної партії Олега Ляшка. Із червня 2015 р. по травень 2016 р. Авер’янов працював першим заступником нинішнього голови ДСНС Миколи Чечоткіна. Його помешкання обшукували в 2016 р. у зв’язку з тендером на поставку пожежної техніки, однак справа проти нього досі не у суді.

Директором є Олег Борщ, який у 2015 р. йшов у Чернігівську облраду від Радикальної партії, а підписантом – Валерій Іващенко, депутат Прилуцької райради від тієї ж партії.

Докладніше у матеріалі «Розплата з Ляшком».

Улітку 2018 р. Касаційний господарський суд оштрафував «Пожмашину» про несвоєчасну поставку 83 пожежних машин для ДСНС на 4,54 млн грн. замість позовних 54,57 млн грн.

«Компанія Тітал» належить киянину Павлу Брицькому і Петру Брицькому, професору кафедри історії України Чернівецького національного університету. Вона співволоділа ТОВ «Дозор» разом із «Благодійним фондом сприяння державній пожежній охороні міста Києва», що заснували Ігор Немировський і Анатолій Косар. Останній в 2003-2006 рр.. очолював Головне управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій в місті Києві. Пов’язані з його родичами фірми отримали ліцензії ДСНС на посередницькі послуги з передачі тривожних сигналів про пожежу. Із 2010 р. він очолював Управління екологічної політики та техногенної безпеки Секретаріату Кабміну.