Спіймані на змові ФОПи припинили діяльність, трошки не дочекавшись штрафу від антимонопольників
24.02.2019   //  

Кіровоградське територіальне відділення АМКУ закрило провадження у справі про тендерну змову двох підприємців у зв’язку з припиненням їх діяльності, як ФОПів. Про це свідчить рішення відділення від 29 січня.

Розслідування щодо ймовірної змови підприємців Володимира Лєпіна та Олександра Гончара розпочали у вересні 2018 року. Під аналіз потрапили дві продуктові закупівлі Управління освіти, молоді та спорту Олександрійської міської ради, за результатами яких жоден з підприємців не отримав підряду – замовник відхилив їхні заявки разом з ще двома учасниками, віддавши перемогу підприємцеві Євгенію Нетесі. Причини відхилення дешевших заявок замовник не уточнював.

Антимонопольникам вдалось встановити низку фактів, що свідчили про змову підприємців: наявність сталих господарських зв’язків, одна на двох IP-адреса при завантаженні документів, схоже оформлення конкурсних документів, телефонні розмови.

Так, у поведінці Лєпіна та Гончара було виявлено антиконкурентні узгоджені дії, що стосуються спотворення результатів торгів.

Втім, відповідальності за них підприємці не понесуть, оскільки у листопаді-грудні 2018 року припинили діяльність як ФОПи.

Оскільки на час прийняття рішення у справі Лєпін та Гончар уже не були суб’єктами господарювання, відповідно до ст. 1 Закону «Про захист економічної конкуренції», Відділення не змогло притягнути їх до відповідальності. Справу закрили.

Володимир Лєпін провадив підприємницьку діяльність з літа 2005 року, натомість Олександр Гончар пробув підприємцем трохи більше року – від жовтня 2017 року. У системі «Прозорро» Лєпін зібрав замовлень на 3,05 млн грн, а Гончар – на 440 тис. грн.