Чиновники, застосувавши незаконну переговорну процедуру, віддали півмільйона на прибирання вулиць партнерові мера
22.02.2019   //  

Управління міського господарства та благоустрою Берегівської міської ради Закарпатської області 18 лютого за неконкурентною переговорною процедурою закупівлі замовило послуги з прибирання та підмітання вулиць у ТОВ «Берег Вертікал» на 499,9 тис грн. Про це написали «Наші гроші. Львів» з посиланням на систему Prozorro.

Згідно з договором, його дія поширюється на відносини сторін, які виникли ще з 1 січня. Підрядник надаватиме послугу до кінця лютого. Деякі вулиці та площі прибиратимуть щоденно і навіть двічі на день, однак більшість – один раз-двічі на тиждень. Загальна площа прибирання на місяць становить 1,9 млн кв м.

Управління не проводило конкурсну закупівлю, бо була «нагальна потреба у закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин».

Як пояснив «Наші гроші. Львів» голова правління «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка, таку підставу управління могло використати лише у випадку негайної ліквідації наслідків надзвичайної ситуації або при наданні Україною гуманітарної допомоги іншим державам.

«При закупівлі послуг з прибирання управління міського господарства могло застосувати переговорну процедуру тільки у випадку, якщо перед тим двічі відміняло торги через відсутність достатньої кількості учасників. Більше ніяк», – розповів Мирослав Сімка.

За незаконне застосування переговорної процедури кожному з членів тендерного комітету, який голосував «за», загрожує адмінпротокол зі штрафом мінімум 11900 грн., повідомив експерт.

Основним власником ТОВ «Берег Вертікал» є Микола Якимець (76%), депутат Берегівської міськради. Рештою володіють два угорські акціонерні товариства «Вертікал» та «Секом». Микола Якимець та Берегівський міський голова Золтан Бабяк входять до числа засновників ГО «Клуб спортивного покеру Закарпаття» та ГО «Фонд Верке».

Як повідомляли «Наші гроші. Львів», нещодавно комунальне підприємство Берегівської міськради програло на торгах з вивезення сміття «Берег Вертікал». При цьому, довідки КП та «Берег Вертікал» були надруковані на одному пристрої.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними системи «Прозорро», у 2016-2019 рр. ТОВ «Берег Вертікал» отримав замовлень на загальну суму 12,76 млн грн.