АМКУ дотягнув справу про змову АІСівців до припинення діяльності дилера, обмежившись штрафом за «мовчанку»
22.02.2019   //  

Хмельницьке обласне тервідділення АМКУ оштрафувало продавців автомобільної техніки ІП «АІС-Полтава» та ТОВ «Радіал-Україна» загалом на 908,60 тис. грн за неподання інформації на вимогу. Про це свідчать рішення відділення від 15 лютого.

Рішення про накладення штрафів на «АІС-Полтава» та «Радіал-Україна» прийняте у межах справи дворічної давнини щодо ймовірної тендерної змови між згаданими компаніями.

Хмельницьке ОТВ АМКУ проаналізувало публічні закупівлі 2016-2017 років, встановивши, що згадані фірми спільно взяли участь у 342 тендерах.

У вересні 2017 року Відділення отримало у центрального апарату АМКУ дозвіл на початок проведення розслідування у справі про ймовірну змову «Радіал-Україна» та «АІС-Полтава». У дорученні від АМКУ на проведення відповідної перевірки зазначалось «Термін виконання доручення 28 березня».

27 лютого 2018 року Відділення направило компаніям ряд вимог про надання інформації. Однак ті не надали відповіді.

Фірми послались на те, що АМКУ хотів аби запит на надання інформації був надісланий фірмам не «до 28 березня», а саме «28 березня». І у цей же день відповідно фірми мали надати відповідь на запит. Тобто компанії відмовились відповідати на вимоги Відділення до або після настання 28 березня. На переконання відповідачів, документ, виданий АМКУ, діяв лише один – 28 березня.

Нагадаємо, компанії оштрафовані за ненадання відповіді загалом на 11 вимог Хмельницького ОТВ. За кожну з них фірми отримали по 41,3 тис. грн штрафу. Таким чином, набігло 454,30 тис. грн штрафу на кожного з порушників.

Попередні висновки у справі про накладення штрафу на «АІС-Полтава» датовані 26 липня 2018 року, а на «Радіал-Україна» – 18 жовтня 2018 року.

За інформацією «Наших грошей», Хмельницьке тервідділення намагалось винести розгляд висновків в основній справі на тимчасову адміністративну колегію (ТАК), однак безуспішно. Після доопрацювань справи центральний апарат АМКУ зволікав із погодженням попередніх висновків. Доля основної справи досі невідома.

Рішення про накладення штрафу за неподання інформації Відділення прийняло лише зараз, після призначення на посаду Олега Федорчука (детальніше про нового керівника Хмельницького ОТВ АМКУ тут).

Раніше «Наші гроші» повідомляли, що в Антимонопольному комітеті віднедавна діє система «затвердження» усіх дій регіональних відділень у центральному апараті. Тобто без дозволу апаратників Юрія Терентьєва регіональні відділення вже не можуть самостійно приймати рішення про покарання змовників.

Додамо, з 4 грудня 2018 року ТОВ «Радіал-Україна» знаходиться у стані припинення. Засновником прописаної у Києві фірми є ТДВ «Гармонія» харків’янина Владислава Кулікова, який виступає бенефіціарним власником разом з Олександром Грабійчуком. «Гармонія» раніше юридично знаходилась за адресою – провулок Балтійський, 20 у Києві разом із ТОВ «Група компаній “АІС”», до якої входить ІП «АІС-Полтава» Сергія Труша та Андрія Цюрюпа.

Група компаній «АІС» пов’язана з  нардепом Дмитром Святашем (раніше – Партія регіонів, зараз – «Відродження») та екс-нардепом від Партії регіонів Василем Поляковим.

У період з червня 2016 року по червень 2018 року ІП «АІС-Полтава» підписало договорів із бюджетниками на поставку автомобільної техніки на суму 24,66 млн грн. ТОВ «Радіал-Україна» з травня 2016 по березень 2018 року отримало замовлень на 462,46 млн грн. Обидві компанії у подальшому не підписували договорів із бюджетниками.