Троє координаторів «виборчої піраміди» мають партнером помічника нардепа від «Батьківщини» Дубіля
21.02.2019   //  

СБУ продемонструвало слайди з іменами трьох координаторів, які під керівництвом одного з народних депутатів України створили мережу так званих «виборчих пірамід» для впливу на вибори президента України. Зокрема це Владислав Ковалевський, Євген Матвейчук та Вартан Юмукян.

Цим координаторам в кожній області підпорядковувалися особи, відповідальні за реалізацію мети цієї «піраміди», повідомив на брифінгу замголови СБУ Віктор Кононенко.

Матвейчук, Ковалевський і Юмукян пов’язані спільним бізнесом. Вони є співзасновниками ТОВ «Смарт пауер», що займається «дослідженням кон’юнктури ринку та виявлення громадської думки», володіючи частками статутного капіталу у розмірі 30%, 10% і 10% відповідно. Мажоритарним власником цієї фірми з часткою 50% є Сергій Правдивець, помічник народного депутата від «Батьківщини» Валерія Дубіля.

Сергій Правдивець є чоловіком Яніни Правдивець, яка у 2017 році подавала декларацію у якості кандидата на посаду Головного консультанту відділу контролю та координації департаменту стратегічного планування Адміністрації президента України. Також Яніна Правдивець у 2018 році фігурувала у списку учасників Школи політичного успіху «Батьківщини Молодої».

Також у слайдах СБУ наведено дані про одного народного депутата України – Руслана Богдана від «Батьківщини».

Юмукян також відомий як керівник політичної партії «Єдина країна».

Ковалевський є співзасновником громадської організації «Міжнародний стратегічний центр» разом з політтехнологом Олександром Лозовицьким.

За словами Кононенка, «для повноцінного функціонування організації та реалізації злочинного наміру використовувалась так звана «брудна готівка», яка обготівковувалася незаконним шляхом за сприяння працівників правоохоронних органів».

«Реалізація проекту передбачала формування членами групи у виборчих округах «піраміди» в такому вигляді: керівник сектора – старший виборчої дільниці і десятки, котрі повинні забезпечити необхідну, визначену кожному окремо кількість голосів на користь конкретного кандидата на всіх звичайних виборчих дільницях країни», – повідомив замголови СБУ.

Заступник голови СБУ уточнив, що «за щомісячну грошову винагороду найняті учасниками угруповання особи з числа місцевих жителів повинні були провести відповідну обробку та забезпечити голосування на користь конкретного кандидата визначеної кожному з них кількості виборців».

«Ще раз наголошую: кожна із названих вище ланок отримувала – частина з листопада 2018 року, частина з січня 2019 року – фінансування, не передбачене жодним нормативним актом України, і тут ми повністю підтримуємо позицію МВС, що вказана діяльність носить протиправний характер та передбачає вплив на результати виборів», – сказав він.

«Створена організація має свою ієрархію і розподіл обов’язків та складається з керівника, яким є один із народних депутатів України. Сьогодні його не називаємо свідомо для того, щоб не прив’язувати його до жодної з політичних сил», – пояснив Кононенко.

За його словами, цей народний депутат, який особисто не є кандидатом у президенти, виконує координуючу роль і відповідає за фінансування.

«По суті, він є замовник всієї цієї роботи», – сказав Кононенко. Як додав заступник голови СБУ, цьому народному депутату допомагали троє координаторів, відповідальні за різні регіони України.