Однокурсник Терентьєва «закопав» справу про тендерну змову охоронників із однієї квартири
21.02.2019   //  

Київське ОТВ АМКУ закрило провадження у справі про тендерну змову охоронних компаній ТОВ «Барс-2000» та ПП «Конгрес», які ходили на торги з однієї квартири у Києві. Про це свідчить рішення відділення від 7 лютого.

Київське територіальне відділення АМКУ влітку 2015 року відкрило справу за ознаками антиконкурентних узгоджених дій між «Барс-2000» та «Конгресом».

Йшлося про тендер Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова НАМН від 2013 року щодо замовлення послуг з проведення розслідувань і забезпечення безпеки у закладі. Підряд взяв «Барс-2000» із ціновою пропозицією 393 тис. грн.

За результатами аналізу тієї закупівлі «Наші гроші» повідомляли, що у березні 2012 року власником «Барсу-2000» став Ігор Дроздов. Він же у 2000 році заснував ПП «Конгрес» – єдиного конкурента «Барса» на торгах. Невдовзі «Конгрес» перереєстрували на дружину Ігоря Дроздова Олену Дроздову, а у 2010 році – на партнера Дроздова по ПП «Іта» Василя Плужніка. На момент проведення торгів «Конгресом» керував Володимир Лесь, який також очолював ТОВ «Навчальний центр охорони та безпеки», співзасноване дружиною Дроздова.

Окрім того, обидві фірми були зареєстровані в одній і тій же квартирі у Києві за адресою вул. Б.Гмирі, ½, кв. 64.

Досліджуючи обставини проведеної закупівлі понад три роки, антимонопольники Київського ОТВ АМКУ не змогли довести змову між компаніями-учасниками.

Були встановлені такі факти:

  • Компанії спільно здійснювали свою господарську діяльність;
  • ТОВ «Барс-2000» орендувало автомобіль у Олени Дроздової за згоди Ігоря Дроздова (Hyundai Veloster, 2012 року за 100 грн/міс.);
  • ПП «Конгрес» орендувало автомобілі у Ігоря Дроздова за згоди Олени Дроздової (Daewoo Nexia Donc, 2008 року, Daewoo Lanos TF69Y, 2008 року по 100 грн/міс.);
  • Учасники надали замовнику на розгляд нотаріально засвідчені копії дозволів ДП «Український державний центр радіочастот» на експлуатацію радіоелектронного засобу безпосереднього аналогового УКХ радіозв’язку, які не вимагались Документацією торгів, завірені одним приватним нотаріусом в один день та з послідовними реєстровими номерами;
  • Компанії у складі своїх пропозицій надали нотаріально посвідчені копії Свідоцтв працівників охорони, виданих ПП «Навчальний Центр «Профком», завірених одними й тими ж приватними нотаріусами в один день та з практично послідовними реєстровими номерами;
  • Довідки з МВС для обох компаній видані станом на одну й ту саму дату.

Антимонопольникам не вдалось встановити:

  • які особи здійснювали одночасні звернення з метою вчинення нотаріальних дій;
  • осіб, які звертались та отримали довідки від МВС для участі у процедурі;
  • що працівники обох компаній фактично здобули професію «Охороник» у 2010-2011 роках в одному й тому ж навчальному закладі, бо самі компанії не відповіли на запит антимонопольників:

Врешті, Київське обласне відділення Антимонопольного комітету вирішило, що зібраних доказів недостатньо для ствердження про «не забезпечення “Барс-2000” та “Конгрес” змагальності, самостійності та незалежності своїх дій під час підготовки та участі у досліджуваній процедурі закупівлі». У зв’язку з цим провадження у справі закрили.

Нагадаємо, Київське ОТВ АМКУ очолює Олексій Хмельницький. Він є однокурсником голови АМКУ Юрія Терентьєва по навчанню в КІМО.

Восени цього року відділення під началом Хмельницького також закрило провадження у справі про змову ТОВ «ЛабіМед» та ТОВ «НВП “ХіМеК”» на закупівлі тест-систем «Черкаським обласним центром профілактики та боротьби зі СНІДом» за 340 тис. грн.