Вільногірський ГМК поза «Прозорро» замовив «журилівцям» енергії на 189 мільйонів
20.02.2019   //  

Філія «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 13 лютого уклала угоду з ТОВ «Енерджі Трейд Груп» про постачання електричної енергії на 189,14 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На березень-червень замовили 96,50 млн кіловат-годин електроенергії по 1,96 грн./кВт*год. Детальні умови поставки невідомі, бо договір не оприлюднено.

Це на 5% дешевше за грудневу ціну для того ж «Вільногірського ГМК» від ТОВ «ДТЕК Трейдінг» Ріната Ахметова у 2,06 грн./кВт*год. Але на наступний день після підписання істотні умови того договору було змінено додатковою угодою, тож нова ціна невідома.

Як і тоді, «Вільногірський ГМК» провів нинішню закупівлю через відкриті торги на приватному електронному майданчику «Rialto», який не підключений до державної системи «Прозорро», хоч і побудований на її основі. А потім опублікував договір у «Прозорро» за процедурою звітування про укладений договір.

Вартість договору перевищувала поріг для звичайних замовників на товари і послуги у 200 тис грн., після якого гірники мали би проводити відкриті торги за законом «Про публічні закупівлі» на одному з авторизованих у системі «Прозорро» майданчиків.

Раніше комбінати «ОГХК» проводили закупівлі через відкриті торги у «Прозорро». Отже, тоді вони вважали, що є замовниками у розумінні закону «Про публічні закупівлі» та зобов’язані проводити тендери відповідно до вимог цього закону лише на майданчиках, підключених до «Прозорро». Однак вони оголошували відкриті торги у «Прозорро» востаннє ще в лютому 2018 року, а потім остаточно перейшли на «Rialto».

Конкурентами були ТОВ «Газ Петроліум» Антоніна Джулай на чолі з Тарасом Джулаєм і ТОВ «ЕК «Енолл» Олександра Виборних і Віктора Чугунова, яким керує Євгеній Більченко. Ціна угоди на 4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 198 млн грн.

Раніше «Енерджі Трейд Груп» було записано на Євгена Бугу, на якого записана низка фірм, що мають підряди «ОГХК», «СхідГЗК» і ДП «НАЕК «Енергоатом». У перших двох держкомпаніях на керівних посадах працював Руслан Журило, тоді як «Енергоатом» знаходився під впливом екс-нардепа Миколи Мартиненка. Журило і Мартиненко проходять по одній кримінальній справі НАБУ щодо розкрадань у «СхідГЗК».

Нині «Енерджі Трейд Груп» заведено на Олексія Бондаренка, керує нею Олексій Кравець. Нова адреса фірми – Київ, пров. Рильського, 4. Будівля раніше належала «Родовід банку», і там був офіс нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Але у 2016 році права на будівлю заявив Василь Данилів – газовий бізнесмен, якого звинувачували в замовленні вбивства ключового свідка у справі про розкрадання коштів у «Родовід-банку».

Усього з 2009 року «Енерджі Трейд Груп» отримала підрядів на 3,04 млрд грн., переважно в «ОГХК» і «СхідГЗК».