Прокуратура зацікавилась махінаціями найбільших годувальників армії часів Порошенка
20.02.2019   //  

Дніпровський районний суд Києва надав слідчим прокуратури Києва дозвіл на виїмку документів найбільших постачальників харчів для Міністерства оборони – ТОВ «Військсервіс-Волонтер» та ТОВ «Військторг». Про це свідчать ухвали суду від 17 січня.

Слідчі отримали доступ до документів «Військсервіс-Волонтеру» та «Військторгу» у межах провадження №42016000000002035 за ознаками злочинів по ч.3 ст.212, ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу (ухилення від сплати податків, зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Прокуратура встановила організоване злочинне угрупування, члени якого причетні до незаконної конвертації безготівкових коштів у готівку, ухилення від сплати податків та розкрадання бюджетних коштів за сприяння службових осіб ГУ ДФС Києва. (Нагадаємо, очільниця ГУ ДФС Києва Людмила Демченко згадувалась у інших кримінальних провадженнях по конвертації та службовому підробленні).

За даними слідства, «Військторг» формував податковий кредит на придбанні продуктів харчування, які разом із «послугами щодо забезпечення харчування» у подальшому реалізовував Військовій частині 3078 Нацгвардії, ТОВ «Військсервіс-Волонтер», а також іншим підприємствам, які не є платниками ПДВ. Загалом слідчі зафіксували таких операцій на понад 1,25 млрд грн.

Доступ до документів «Військторгу» мав підтвердити фінансово-господарські відносини з ТОВ «Тонаро», а «Військсервіс-Волонтеру» – з ТОВ «Транс Логістик Центр» та іншими фірмами.

Нагадаємо, «Військторг» і «Транс Логістик Центр» фігурують у розслідуванні АМКУ щодо змови на закупівлі Міноборони харчів для військових як представники одного угрупування.

Після оприлюднення перших даних щодо розслідування регулятора у грудні 2018 року, компанія «Військторг» змінила місце реєстрації з київського на Дніпро, також змінився власник (детальніше про структура власності фірми у довідці нижче).

Місце «Військторгу» у підрядах Міноборони з кінця 2018 року зайняла саме фірма «Військсервіс-волонтер», яка за даними прокуратури пов’язана з «Військторгом» господарськими відносинами.

«Військсервіс-волонтер» почав вигравати незначні державні підряди на поставку харчів у 2017 році в системі Нацгвардії, отримавши тоді підрядів на 4 млн грн. У 2018 році компанія отримала замовлень уже на 2,01 млрд грн.

Компанія «Військторг» була найбільшим годувальником Міноборони перед «Військсервіс-волонтером», отримавши у 2017 році підрядів військових на суму 2,48 млрд грн. У 2018 році, коли збільшилась активність «Військсервіс-волонтеру», вартість підписаних контрактів «Військторгу» впала до 132 млн грн.

Вищезгаданий член цього угрупування «Транс Логістик Центр» у 2016 році отримав підряди на 126,30 млн грн. Ще одна фірма з цієї групи, ТОВ «Геус-груп», протягом 2015-2016 років назбирала підрядів на суму 3,32 млрд грн.

Загалом члени групи із розслідування АМКУ, включаючи новоприбулого «Військсервіс-волонтера», отримали замовлень загалом на 7,94 млрд грн.

Довідково:

До оприлюднення результатів розслідування АМКУ про змову армійських харчовиків, ТОВ «Військторг» належало Андрієві Усенку з Києва. Протягом 2017 року, у найбільш «плідний» для «Військторгу» тендерний рік, компанію ділив Усенко із прописаним у Києві Олександром Савченком, а той ще раніше контролював її на пару із Валентином Поваром. Першою засновницею фірми була одеситка Ольга Матковська.

У грудні 2018 року одночасно з презентацію розслідування АМКУ, у «Військторгу» змінились установчі дані. Фірму перереєстрували з Києва у Дніпро, а засновником зробили Олександра Саєнка з окупованого Донецька. Директором поки що є той самий Андрій Усенко.

Андрій Усенко відомий як керівник фірм з «генерал-єнакієвської» групи – «Провідна продовольча компанія ЗС» (у 2011 виграло підряди Міноборони на 275,90 млн грн.) і «Адмет Груп» (в 2013-2014 роках мало у Міноборони 115,20 млн грн.), а також нині ліквідованих «Інтертрейд Ойл» та «Фінанс Менеджмент», які отримували підряди Міноборони за часів Януковича.

Також Усенко працював у компаніях ТОВ «Анчар Груп», яка фігурувала у кримінальному провадженні щодо переплати майже 14 млн грн на закупівлі палива для Міноборони у 2009 році. Тоді фірма отримала замовлення загальною вартістю 51,80 млн грн без проведення торгів) та ТОВ «Укрторгпрод-Ч» (протягом 2009 року отримало «паливних» замовлень від МО на суму 19,82 млн грн).

Валентин Повар у лютому 2018 року заснував ТОВ «Партнер-Продцентр», що спеціалізується на постачанні готових страв. У 2014 році він позивався до Центру забезпечення службової діяльності Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ про стягнення коштів та визнання бездіяльності протиправною. Деталі тодішнього судового позову невідомі.

Одноосібним власником та керівником ТОВ «Військсервіс-Волонтер» (ТОВ «ВСВ») з моменту заснування є Сергій Вітер з Києва. Він був засновником охоронного ПП «С.В.Сервіс», яке сьогодні зареєстроване на Андрія Уклебу. Досі підписантом фірми виступає Наталія Вітер. Також Сергій Вітер працював у фармацевтичному ТОВ «ВВС-ЛТД» та ТОВ «Будівельна українська спілка».

Зауважимо, що статут «Військсервіс-Волонтеру» та «Військторгу» свого часу завіряв один і той самий приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Лариса Гуд. А банківські гарантії на участь у публічних закупівлях обидві фірми отримують у зареєстрованому в Одесі банку «Південний».

За інформацією джерела «Наших грошей», одним із бенефіціарів групи є одеський бізнесмен Олег Атаянц. У 2010 році він був співвласником ТОВ «Мезон-К» разом зі згадуваним колишнім власником «Військторгу» Андрієм Усенком.

Нагадаємо, що компанія «Мезон-К» була флагманом групи «генерал-єнакіївських». У 2008-2009 роках отримала 54,73 млн грн із загальної суми харчових підрядів Міноборони у 133,74 млн грн.

Юлія Костюк, «Наші гроші»