Оточення Беккера розіграло з Беккером третину мільярда на ремонт мосту на трасі Київ-Одеса
20.02.2019   //  

Служба автомобільних доріг в Одеській області 15 лютого за результатами тендеру замовила ТОВ «Підприємство «Маст-Буд» капітальний ремонт мосту на трасі М-05 Київ – Одеса за 341,91 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2022 року відремонтують міст через Хаджибейський лиман на км 445+432.

Дорожні роботи виконає субпідрядник ТОВ «Ростдорстрой», а електромонтажні – ТОВ «Связьелетромонтаж», причому обсяг обох видів робіт не перевищує 20% ціни підряду.

Підсумкові відомості ресурсів і кошториси до договорів не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Гарантійний строк на міст становить 20 років, а на земляне полотно і дорожній одяг – 10 років. Забезпечення виконання договору складає 3%. На заробітну плату піде 24,90 млн грн., тобто 7% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 1% – 2,55 млн грн.

Єдиним допущеним конкурентом було ТОВ «Мостстройком». Ніхто не знижував ціну на аукціоні, тож ціна угоди на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 345,91 млн грн.

Нагадаємо, прокуратура підозрює службовців Дніпровської міськради у змові з фірмами «Мостстройком», «Маст-Буд» і ДФС України у привласненні бюджетних коштів під час капремонту автодорожнього моста №2 через р. Дніпро в місті Дніпро. На думку слідства, посадовці міськради отримують «відкат» 30-35% за лобіювання інтересів цих компаній.

Фірма «Маст-Буд» на чолі із Сергієм Розбеєм належить маріупольському бізнесмену Михайлу Беккеру, власнику ТОВ «Мостобудівельне підприємство «Мостострой», ТОВ «Гідромеханізація», ТОВ «Спецмонтажресурс» і ТДВ «МЗБК» (раніше – ПАТ).

Дніпровським суперником «Мостстройком» володіє та керує Ігор Москаленко. Разом з Андрієм Фесівськім він є засновником ТОВ «ВП «Укрбудстальконструкція». У 2011-2013 роках Москаленко був членом наглядової ради, а Андрій Фесівській очолював ревізійну комісію вищезгаданого ПАТ «МЗБК» Беккера.

Нинішню закупівлю провели з шостої спроби. Тендери чотири рази відміняли через нестачу допущених учасників і ще раз – за рішенням АМКУ по скарзі відхиленого ТОВ «Мостобудівельний загін №112». Тоді скаржник довів адмінколегії, що дорожники мали відхилити допущені фірми «Маст-Буд» і «Мостстройком» через нестачу працівників, бо ті всупереч тендерній документації включили до переліку працівників субпідрядників.

До нинішнього аукціону не допустили дві фірми з орбіти екс-нардепа від Партії регіонів Володимира Продивуса. ТОВ «Будівельне управління механізації» не надало протокол загальних зборів на підтвердження права уповноваженої особи підписувати договір. А вищезгаданий «Мостобудівельний загін №112» мав недостатньо потужне обладнання: універсальну бурову установку для забивання паль з ударною частиною 7 т замість щонайменше 12 т та один з двох орендованих у ТОВ «Будівельна компанія «Адамант» віброзаглиблювачів зі збурюючою силою 1 480 кН замість щонайменше 2 960 кН.

Обидві компанії скаржились в АМКУ. Однак «Будівельне управління механізації» оплатило скаргу не на той рахунок, а «Мостобудівельний загін №112» не довело наявність недоліків у пропозиціях допущених конкурентів «Маст-Буд» і «Мостстройком».