«Київметробуд» сховав ціни впровадження нового методу обробки води на Дніпровській станції за 78 мільйонів
20.02.2019   //  

ПрАТ «АК «Київводоканал» 12 лютого за результатами тендеру замовило ПАТ «Київметробуд» будівельних робіт на 78,17 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2019 року виконають першу чергу реконструкції Дніпровської водопровідної станції, побудованої у 1939 році, із впровадженням технології знезараження питної води діоксидом хлору. Зокрема збудують цех діоксиду хлору, цех озонування тощо. Зараз на Дніпровській водостанції застосовується хлор-аміачний метод обробки питної води.

Замовник не оприлюднив підсумкову відомість ресурсів і кошториси разом із договором, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення. Натомість переможець завантажив розрахунки до договірної ціни у форматі .imd, який можна відкрити лише за допомогою спеціалізованої програми.

Гарантійний строк становить десять років. На заробітну плату піде 2,88 млн грн., тобто 4% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 2% – 1,45 млн грн. Ціна угоди на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 79,87 млн грн.

Єдиним конкурентом на активних торгах було ТОВ «Славія-АКБ» Володимира Поліщука, Євгенія Міненка та австрійської «І-ТЕС Engineering GmbH». Євгеній Міненко також керує ТОВ «Геренкнехт Тунель Сістемс Україна» австрійської «Herrenknecht AG».

Від «Наших грошей»: за неофіційними даними, нові акціонери і керівник «Київметробуду» можуть представляти інтереси будівельної групи «Укрбуд», пов’язаної з нардепом Максимом Микитасем.

Нагадаємо, торік багаторічного керівника метробуду Олександра Метелицю на посаді керівника змінив маловідомий будівельник Василь Кобіль. Раніше він працював технічним директором ТОВ «Едельвейc БАУ» Петра Кобіля, а до того очолював відділи капітального будівництва ТОВ «Київ Сiтi Молл» і ТОВ «Міжнародна логістична компанія», бенефіціаром яких є гендиректор російської «Amtel Group» Даніель Гупта.

Пакет у 15% акцій «Київметробуду» придбав невідомий донині приватний фонд «Сан Капiтал Прайвiт Фаундейшн» із Панами. Судячи з розміру пакету, панамському офшору перейшли акції, що раніше належали ТОВ «КУА АПФ «Далiз-Фiнанс» (ЗНПВІФ «Альфа-Прiоритет»), а до того – компанії «Березаніа Холдинг Лтд» із Кіпру. Цей офшор «Березаніа» був одержувачем коштів у схемі ТОВ «Прем’єр Лізинг» часів Януковича. «Прем’єр Лізинг» отримував мільярдні замовлення в системі «Укрзалізниці», а «Berezania Holding Ltd» отримувала відсотки за позикою, котру «Прем’єр Лізинг» узяв у британської «Burlesk Entertainment LLP».

Також у вересні по 23% акцій «Київметробуду» купили кіпрська «Катсана Лтд» («Catsana Ltd») та британська «Контемпорарi Констракшн Сiстемз Ллп» («Contemporary Construction Systems Llp»). До того цими пакетами володіли ПрАТ «Iнтровест» і ПрАТ «Вестiнтро».

За даними реєстру Британії, фірмою «Contemporary Construction Systems Llp» до вересня управляла белізька «Gevers Invest Ltd». Остання до 2015 року опосередковано володіла ТОВ «Смайл Холдінг Україна». Цей холдинг раніше належав доньці екс-голови СБУ Валентина Наливайченка, а він сам керував групою радників холдингу в 2010-2012 роках.

В Україні «Contemporary Construction Systems Llp» також є основним акціонером ПрАТ «Страхова компанія «Укрпромстрах» і ПрАТ «Страхова компанія «Софійська брама».

Крім того, 23% акцій «Київметробуду» володіє вірґінський офшор «Вантаріс Лтд» («Vantaris Ltd»), а 8% акцій – домініканський офшор «T&A Industries Ltd».