Суддя, який виправдав проахметівську чиновницю АМКУ, покарав держуповноважену за декларування продажу автомобіля
18.02.2019   //  

Суддя Солом’янського районного суду Києва Сергій Агафонов наклав 1700 грн штрафу на державну уповноважену АМКУ Агію Загребельську через порушення вимог фінансового контролю. Про це свідчить постанова суду від 8 лютого.

НАЗК звинуватило Загребельську у несвоєчасному повідомленні про суттєві зміни у майновому стані після продажу її братом автомобіля, яким той користувався за довіреністю з весни 2015 року.

Восени 2017 року брат чиновниці продав автомобіль, виручивши за нього 300 тис. грн. Спеціалісти НАЗК вирішили, що держуповноважена мала повідомити про продаж автівки до 16 вересня 2017 року, натомість, зробила це лише 19 березня 2018 року.

У суді з’ясувалось, що станом на час, коли у НАЗК чекали від Загребельської повідомлення про суттєві зміни, вона не володіла інформацією про продаж автомобіля.

Брат уповноваженої розповів судді, що не повідомляв Загребельську одразу про продаж автомобіля, а зробив це лише при передачі коштів у березні 2018 року, оскільки виручені кошти використав на купівлю іншого автомобіля.

Суддя вирішив не вкладати в основу рішення доводи про те, що до березня минулого року Загребельська не знала про продаж майна, оскільки «між нею та братом була попередня домовленість про те, що він продасть її автомобіль».

«Агія Загребельська, передаючи свою власність у розпорядження іншій особі та, наперед знаючи про те, що ця власність буде відчужена, свідомо допускала, що її брат в будь-який момент може продати її автомобіль, а в неї, відповідно, в будь-який момент може виникнути обов’язок щодо подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, однак не вжила заходів щодо запобігання правопорушенню», – вирішив суддя Агафонов.

На переконання суду, державна уповноважена «усвідомлювала протиправний характер бездіяльності у вигляді неподання до НАЗК повідомлення про суттєві зміни» та «передбачала її шкідливі наслідки для суспільства та свідомо допускала їх настання, не забезпечивши контроль за автомобілем».

«Дохід Агії Загребельської в розмірі 300 тис. грн, всупереч Закону, виявився невідомим суспільству більш ніж на 6 місяців», – вирішив суд та визнав Загребельську винною у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.2, ст. 172-6 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Юристи «Центру протидії корупції» заявили про неправомірність рішення суду, адже згідно з законодавством, повідомлення подається у десятиденний строк саме з моменту отримання доходу, а не через десять днів після зняття з реєстрації авто, як зманіпулювали в НАЗК.

Нагадаємо, Агія Загребельська призначена на посаду державної уповноваженої АМКУ з 26 серпня 2015 року. За час роботи в Комітеті займалась, з-поміж іншого, гучними розслідуваннями у сфері Мін’юсту, нелегального грального бізнесу, посередницьких «прокладок» на доступі до бази оцінок Фонду державного майна, змови «харчових» підрядників Міністерства оборони тощо.

Раніше суддя Агафонов, який виніс рішення по Загребельській, виправдав директора Департаменту досліджень і розслідувань ринків ПЕК та ЖКГ Антимонопольного комітету Тетяну Кулішову. Ця чиновниця у  лютому 2017 року продала квартиру, але задекларувала її продаж весною 2018 року. Але Агафонов вирішив, що у Кулішової не було «корупційного інтересу» приховувати кошти від продажу квартири більше року, а її вина характеризується «звичайною необережністю внаслідок нерозуміння та неправильного трактування норми ч.2, ст. 52 Закону «Про запобігання корупції». Також Агафонов не акцентував увагу на тому, що дохід Кулішової виявився невідомим суспільству більш ніж на 6 місяців.

Нагадаємо, Кулішова очолює департамент АМКУ, який вів розслідування щодо монополії групи Ахметова на енергоринку і через три роки розслідування дійшов висновку, що справу треба закрити через відсутність ознак зловживань з боку ДТЕКу.