З шести справ про порушення на закупівлях відповідальність понесла аж одна людина
15.02.2019   //  

У 2018 році суди Івано-Франківської області розглянули 6 справ за порушення закупівельного законодавства і тільки по одній до адміністративної відповідальності було притягнуто голову тендерного комітету. Про це написали Остап Бринський та Тетяна Черниш у «Курсі», проаналізувавши справи за порушення законодавства у закупівлях у судах області.

Наприкінці 2018 р. Верховинський райсуд розглянув справу про адмінправопорушення голови тендерного комітету Відділу освіти Верховинської РДА Галини Дутчак. Держаудитслужби виявила низку порушень, які стосувалися несвоєчасного оприлюднення договорів у ProZorro, а також уникнення відкритих торгів на закупівлях дров і бензину. Суд оштрафував Дутчак на 11,9 тис грн.

В інших 5 справах про порушеннях закупівельного законодавства ніхто відповідальності не поніс.

Так, у лютому 2018 р. суд наклав штраф у розмірі 11,9 тис грн. на члена тендерного комітету Департаменту будівництва, ЖКГ, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА Владислава Костишина. Суд оштрафував службовця за неоприлюднення протоколу розгляду тендерних пропозицій на закупівлі капітального ремонту дорожнього покриття вул. Польова в м. Івано-Франківську. Проте вже через місяць Апеляційний суд скасував постанову міського суду.

У травні Коломийський міськрайонний суд розглядав справу начальника відділу молоді та спорту Коломийської міськради Володимира Колесника за невчасно оприлюднені звіти про укладені договори. Порушення стосувалося двох закупівель дитячих путівок на оздоровлення, на суму 196 тис грн. та 94 грн. Суд визнав службовця винним, проте штрафу не наклав у зв’язку із закінченням терміну притягнення до адмінвідповідальності.

Ще одна справа розглядалася у червні. Ознайомившись з матеріалами справи щодо секретаря тендерного комітету Івано-Франківської КЕЧ Інни Єрмакової, суд повернув її до облУправління Західного офісу Держаудитслужби для належного оформлення.

Справа мала своє продовження і Івано-Франківський міський суд визнав винним секретаря тендерного комітету за неоприлюднення інформації про закупівлі (додаткових угод до договору) та наклав 11,9 тис грн. штрафу. Проте апеляція скасувала постанову міського суду.

У вересні Коломийський міськрайонний суд постановив закрити адмінсправу щодо секретаря тендерного комітету КП «Коломияводоканал» Славомира Зумера. Справа призначалася до розгляду 4 рази, однак порушник на судові засідання не з’являвся, а саму справу суд закрив у зв’язку із закінченням терміну притягнення до адмінвідповідальності.

У 2018 р. в області в системі ProZorro проведено 35 тис закупівель 942 замовниками.

Щодо 2017 р., то на Прикарпатті було розглянуто 4 справи за порушення закупівельного законодавства. Три з них закрито у зв’язку із закінченням терміну притягнення до адмінвідповідальності. А ось секретарю тендерного комітету Управління освіти, молоді та спорту Коломийської РДА Віталію Пащенко не пощастило. Суд призначив йому штраф у розмірі 11,9 тис грн. за неоприлюднення низки документів при здійсненні закупівель протягом 2016 року.

Перелік порушень у закупівлях, за які передбачена адмінвідповідальність, міститься в окремій статті №164-14 Кодексу про адмінправопорушення. Це може бути неоприлюднення інформації про закупівлі, порушення процедури або ж укладення із переможцем торгів договору за цінами і обсягами, що не відповідають тендерній документації. Такі дії караються штрафом – 11,9-25,5 тис грн.