Суддю по справі газової фірми «порошенківця» взяли на крючок у ВРП, де сидить юрист Порошенка
15.02.2019   //  

Вища Рада Правосуддя почала розгляд скарги проти судді Галини Земляної, яка є головуючою в справі про видачу спецдозволу на користування надрами ТОВ «Аркона Газ-Енергія». Членом ВРП є Олексій Маловацький, дружина якого надавала послуги «Арконі Газ-Енергія».

Про це йдеться в матеріалі Олександра Чорновалова для програми «Схеми».

Скарга на суддю Шостого адміністративного апеляційного суду датована червнем 2017 року. Однак ВРП почало її розгляд лише зараз, через тиждень після того як Земляна завдяки системі авторозподілу отримала на розгляд справу «Аркони».

З цього приводу Член Громадської ради доброчесності Галина Чижик завважила, що у ВРП лежить кілька десятків тисяч дисциплінарних скарг на суддів. За підсумком розгляду скарги судді можуть винести догану або взагалі звільнити.

«Вони беруть скаргу не ту, яка зверху, а, наприклад, витягують десь зсередини. І так чомусь випадково чи невипадково трапляється, що дисциплінарні скарги розглядаються стосовно суддів, які, наприклад, вирішують резонансні справи», – вважає Чижик.

Суддя Земляна розглядає позов Генеральної прокуратури про порушення процедури видачі спецдозволу «Аркона Газ-Енергія» на користування користування Свистунківсько-Червонолуцьким родовищем у Полтавській області.

У свою чергу членом Вищої ради правосуддя є Олексій Маловацький, дружина якого як нотаріус оформлювала угоди для фірми «Аркона Газ-Енергія».

Генепрокуратура звернулась до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) з проханням провести аналіз, аби з’ясувати, скільки грошей недоотримав державний бюджет від продажу ліцензії. Раніше журналісти помітили директор Інституту судових експертиз Олександра Рувіна в компанії голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та нардепом Олександром Грановським. Останнього ЗМІ називають відповідальним в адміністрації президента за суди та прокуратуру.

Паралельно розслідування по «Арконі» веде НАБУ, якому ГПУ двічі відмовила в передачі справи. На відміну від ГПУ, в НАБУ вважають, що «Аркона Газ-Енергія» заплатила за спецдозвіл в рази менше його вартості.

Нагадаємо, в 2017 року Полтавська облрада погодила видачу спецдозволу ТОВ «Аркона Газ-Енергія». Фірма стала першою за два роки дії нової облради після виборів в 2015 році, якій полтавські депутати надали позитивне рішення. В листопаді 2018 року власником 49,5% статутного капіталу фірми став Олег Ольховий, колишній директор ТОВ «Спортивно-оздоровчий комплекс «Монітор», офіційними бенефіціарами якого є президент України Петро Порошенко і нардеп від БПП Ігор Кононенко. Ця компанія прописана за адресою вул. Електриків, 29а, де розміщено відомий спортивно-розважальний клуб «5 елемент».

Окрім Ольхового частками у статуному капіталі «Аркони газ-енергія» також володіють Ігор Мичко (22,75%), Олександр Нещотний (22,75%) і Олексій Гребенченко (5%), який за даними програми «Схеми» на початку 2000-х років працював у ПАТ «Укропткульттовари», кінцевим бенефіціарним власником якого був і досі залишається  Петро Порошенко.

Олексій Маловацький  під час виборів президента в 2014 році він був заступником керівника юридичної служби Порошенка і керував юрслужбою «Блоку Петра Порошенка» під час парламентських виборів.