Суд за погані фото скасував мільйонний штраф з партнерів екс-губернатора за будівництво висотки з порушеннями
15.02.2019   //  

Черкаський окружний адміністративний суд скасував штрафи на загальну суму 0,83 млн грн., накладений управлінням Державного архітектурно-будівельного контролю Черкаської міської ради на ПП «Надія» за правопорушення у сфері містобудівної діяльності під час будівництва у Черкасах по вул. Благовісна. Про це написав Олександр Безпрозванний у «Кропиві».

Позапланова перевірка з винесенням низки постанов та приписів відбулася в травні 2018 року на одному з об’єктів будівництва ПП Надія по вул. Благовісна 210 в Черкасах. Проведена вона була представниками управління Державного архітектурно-будівельного контролю міської ради.

Під час перевірки було встановлено, що по вул. Благовісна 210 зводиться висотний житловий будинок, де мали здійснюватися лише підготовчі будівельні роботи, а по факту ж виконуються роботи з влаштування фундаментів, ростверків, армування, опалубні роботи. І будівництво здійснювалося без відповідних дозволів, авторського та технічного нагляду.

Суд визнав протиправними дії посадовців управління, оскільки перевірка проводилася без уповноваженого представника ПП «Надія». Крім того, розгляд результатів перевірки і за їх наслідком винесення штрафів відбувалося теж без присутності представника ПП «Надія», що є порушенням права бути присутнім при розгляді справи по притягненню до відповідальності за порушення та є самостійною підставою для їх скасування.

На підтвердження факту порушень у сфері будівництва були надані копії фотографій, але суд їх визнав такими, що мають низьку якість і з них не вбачається можливим встановити факт виконання заборонених робіт.

В результаті Черкаський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позов ПП «Надія» та скасував винесені постанови, штрафи та приписи.

Видання відзначило, що містобудівні умови та обмеження Департамент архітектури та містобудування по земельній ділянці площею 0,17 га на розі вул. Блашовісна 210-Митницька 42 надав наприкінці квітня 2018 року.

Гранично допустима висота забудови визначається до 60 метрів. На час надання умов ділянка мала цільове призначення — для будівництва та обслуговування житлового будинку. Відповідно до Генплану та Зонінгу ця ділянка належала до території малоповерхової житлової забудови (до 4-х поверхів).

31 січня цього року Черкаська міська рада рішенням депутатів змінила цільове призначення земельної ділянки на будівництво багатоквартирного житлового будинку.

Власниками ПП «Надія» є бізнес-партнери екс-губернатора Черкащини Юрія Ткаченка – брати Фрунзе та Андранік Казаряни. Казаряни разом з братами екс-голови Черкаської ОДА Дмитром та Радиславом Ткаченками є співзасновником ПП «Ринкові Технології» («Фермерський ринок»), а з Дмитром Ткаченком ще СВК «Струмок», ТОВ «Золотоніська Індича Фабрика».