В АМКУ планують покарати маріпольську «прокладку», що монопольно збирає гроші за евакуацію авто в Києві
14.02.2019   //  

АМКУ відкрив справу проти ТОВ «Вейп естейр» (Маріуполь), яке є монополістом на ринку евакуації транспортних засобів Києва. Про це повідомила державна уповноважена Агія Загребельська.

Компанії загрожує штраф до 1% доходу за те, що вона так і не відповіла на вимогу про надання інформації та копій документів. АМКУ направляв вимогу ще 3 вересня, ТОВ «Вейп естейр» отримало її і мало надати відповідь у 30-денний термін. Однак через майже п’ять місяців не зробило цього.

АМКУ вимагав надання інформації від фірми в рамках перевірки, порушеної після оприлюднення розслідування Олександра Курбатова у програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Згідно з даними журналістів, ДП МВС «Інформ-Ресурси» у лютому 2018 року без конкурсу обрало  ТОВ «Вейп Естейр» виконавцем послуг з примусової евакуації автомобілів у Києві. Фірма станом на 2018 рік збирала з водіїв по 1560 грн за повернення одного автомобіля. Тариф «Вейп Естейру» на примусову евакуацію виявився втричі вищим за ринкові розцінки.

За понад півроку «Вейп Естейр» зібрав з водіїв майже 7 млн грн. З них лише 3 млн пішли на оплату послуг перевізників, які фактично і займались евакуацією. Ще майже 4 млн грн ТОВ «Вейп Естейр» перерахувало на рахунки дванадцяти інших фірм, які так само були зареєстровані в Маіруполі і мали головним видом діяльності неспеціалізовану оптову торгівлю. Три фірми засновані тими ж людьми, що заснували і ТОВ «Вейп Естейр». Це мешканець Вінницької області Максим Ядак і киянка Надія Матюшко, яка розшукувала роботу на 10 тисяч гривень.

У січні 2019 року замість Ядака і Матюшко засновником «Вейп естейр» стала Аліна Федак, яка не має зв’язків з іншими фірмами.

При цьому у МВС оголошують конкурси на нового перевізника евакуйованих автівок. Однак конкурс постійно не відбувається через відсутність учасників. «Наші гроші з Денисом Бігусом» припускають, що це через те, що про проведення конкурсів важко було довідатися. У серпні 2018 року оголошення розмістили у газеті «Голос України» дрібним шрифтом між оголошеннями про втрату паспорта і повідомленням сільськогосподарського підприємства із Чернігівської області.

Держпідприємства МВС «Інформ-ресурси» з жовтня 2018 року знаходиться у стані припинення діяльності. Керівником держпідприємства з 2015 року є виходець з Донецька Юхнаннан Бабаєв. Він у 2015 році очолював Київську філію ДП МВС і тоді ж отримав дев’ять соток землі в селі Чабани на околиці Києва під житловий будинок. За даними місцевих активістів з групи «Чабани SOS», Бабаєв безкоштовно отримав землю завдяки дружбі з головою сільради Чабанів Олександром Киризлієвим, який раніше очолював Державне підприємство МВС «Розвиток».