У Генпрокуратурі блокують спроби НАБУ притягнути нардепа-ударівця з БПП до суду за розкрадання на залізниці
13.02.2019   //  

НАБУ і Генпрокуратура повідомили «Нашим грошам», що народний депутат Валерій Іщенко (БПП, раніше обирався від УДАРу) наразі не притягується до кримінальної відповідальності по справі щодо розкрадань на закупівлі «Укразалізницею» метизів у 2014-2015 роках. Хоча детективи і наполягають на притягненні нардепа до відповідальності.

За даними видання «Слово і діло», народний депутат Валерій Іщенко фігурує у провадженні №52017000000000027, яке НАБУ веде 6 січня 2017 року виділило із попередніх матеріалів провадження щодо народного депутата по справі щодо закупівлі метизів залізничниками у групи компаній «Інкомм» по дуже завищеним цінам.

«Щодо останнього – детективами Національного бюро системно порушується питання перед Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою стосовно притягнення особи до кримінальної відповідальності у порядку, передбаченому главою 37 КПК України», – відповіли у НАБУ на запит «Наших грошей».

У свою чергу Генпрокуратура на пряме питання «Наших грошей» про дату направлення подання щодо  притягнення Іщенка до відповідальності на підписання до Генпрокурора і подальшого внесення на розгляд до Верховної Ради, відповіла що ніякому депутату жодної підозри з 2017 року досі не склали:

«В межах вказаного кримінального провадження перевіряються факти причетності осіб, які мають статус народного депутата України, до скоєння кримінального правопорушення.  Досудове розслідування триває […]. На даний час у вказаному провадженні відсутні особи, які набули процесуального статусу підозрюваного».

У судовому реєстрі остання згадка про кримінальне провадження №52017000000000027 датується вереснем 2017 року. Тоді детективи отримали дозвіл суду на доступ до інформації про з’єднання мобільних телефонів народного депутата.

В судовому рішенні було вказано, що народний депутат надавав своєму бізнес-партнеру допомогу в організації кримінальних злочинів.

«Встановлено, що допомогу та сприяння особі №3 в організації скоєння кримінальних злочинів надавав бізнес-партнер особи №3 – народний депутат особа №9 і колишній позаштатний радник глави Адміністрації президента особа №10. Так, особа №9, будучи бізнес-партнером особи №3, профінансувала злочин у 2015 році та на вищому рівні вступила в злочинну змову з особою №10, яка здійснювала нагляд за діяльністю УЗ і за результатами змови надала вказівки особі №6, директору ДП «Укрзалізничпостач» на той час, забезпечити перемогу ТОВ «Інкомм» у конкурсних торгах», – йшлось у клопотанні НАБУ.

За даними ЗМІ, тим «смотрящим», що здійснював нагляд за діяльністю Укрзалізниці у 2015 році, був ресторатор Михайло Бейлін, тодішній позаштатний радник тодішнього голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна. Саме Бейлін після Майдану проводив співбесіди з кандидатами на керівництво у крупних держпідприємствах. Про це тоді повідомляв в.о. директора держпідприємства «Укрзалізничпостач» Євген Хорощак.

Сам Євген Хорощак був затриманий по справі «Інкомму». Справа по ньому та ще кільком співробітникам «Укрзалізничпостачу» вже направлена в суд, але рухається дуже повільно через зволікання захисту та суддів.

Даних про спробу притягнути Бейліна до відповідальності наразі відсутні. Також немає даних про затримання бізнесмена Олексія Біленького, який за версією слідства був організатором розкрадань. Він зник коли слідство ще не передало дані по ньому в суд. Біленький має нерухомість у Болгарії, також він переписав на доньку десятки квартир і земельних ділянок у центрі Києва, Одесі та на Київщині, аби вберегти майно від арешту.

Нагадаємо, Валерій Іщенко у 2014 році був фігурантом одного з перших корупційних скандалів у постмайданній Україні. Його помічник і менеджер Григорій Ярошенко тоді у якості «нового смотрящего по митниці» намагався збирати касу в регіонах. Про це повідомляв замгубернатора Дніпропетровської області Святослав Олійник. СБУ тоді відкрило кримінальну справу, однак вона нічим не закінчилась. А журналіст Юрій Бутусов повідомляв у контексті цієї справи про ділові та товариські зв’язки Іщенка з народним депутатом від БПП Артуром Палатним. За даними журналіста, Палатний нібито обговорював з Іщенком скандальну справу його помічника.

Також Іщенко називали причетним до скандального будівництва торгового центру безпосередньо над станцією метро «Героїв Дніпра».

Іщенко і Палатний є одними з впливових депутатів у партії «УДАР» Віталія Кличка.

Восени 2018 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що веде перемовини з Віталієм Кличком про створення спільної політичної сили.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»