Треш на кухні у ветеранському госпіталі
13.02.2019   //  

За порадою адвоката харківські лікарі відмінили тендери, у яких перемогли небажані ФОПи.

Нещодавно харківський  Обласний госпіталь ветеранів війни під керівництвом колишнього керівника місцевого облздраву Юрія Федченка втомився жити по-новому. І вирішив як в старі-добрі часи знайти собі приватного фаворита.

Пов’язати свою долю госпіталь запланував із ТОВ «УПТК Укрпостачзбут». Ну, принаймні харчі для хворих – купувати тільки в нього.  На щастя улюблена фірма саме вийшла із  «тендерної в’язниці»:  у 2014-ому її туди за тендерну змову на три роки запроторило АМКУ. А коли термін відсидки сплинув – фірма знову виринула  на закупівельних горизонтах, натендеривши з початку 2018 року вже 5,37 млн грн. виключно у медичних закладів Харківщини.

Історія, здавалось би, банальна: є кохана фірма, і потрібно відсікти від неї всіх конкурентів. Ми би, може, й не розповідали цієї історії, якби не способи, як лікарі оберігали своїх улюбленців. Бо харківські госпітальєри вирішили ввійти в історію реальним креативом, здивувавши навіть поціновувачів з «Наших грошей».

Тепер – деталі.

«Обласний госпіталь ветеранів війни» Харківської облради наприкінці 2018 року оголосив закупівлю різних харчів на 4,43 млн грн. по шести тендерам. На них було подано по три-чотири заявки, тож бій справді відбувся – конкуренти на торгах скидували ціну – і на чверть,  а дехто – взагалі у півтора рази!

І тут знадобився креатив.

У тих випадках, коли «УПТК Укрпостачзбут» програвав аукціон, то документам дешевших конкурентів приділяли максимальну увагу. Доходило до божевільного – ФОП Батракову Ларису Павлівну, яка запропонувала вершкове масло на 20% дешевше від «Укрпостачзбуту» на тендері ціною 362 тис грн., відхилили за те, що вона не надала дані про бенефіціара ФОП.

На повному серйозі. Чорним по білому.

Замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі, якщо у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відсутня інформація, передбачена пунктом 9 частини другої статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». А у цьому пункті саме і йдеться про бенефіціарів юросіб.

Ситуація нагадує відому фразу: «Чи ви припинили пити коньяк зранку?»

Відповісти «ні» не можна, бо замовник в тендерній документації так і написав, що якщо учасник не надасть даних про своїх бенефіціарів, то його автоматично відхиляють, і цю дурну забаганку, на жаль, ніхто вчасно не оскаржив.

І відповісти «так» не можна, бо:

  • у ФОПа немає бенефіціара за замовчуванням, оскільки це просто юридична оболонка однієї людини, чиє ПІБ апріорі співпадає з назвою ФОП;
  • у законі про бенефіціарів написано, що якщо «якщо засновниками юридичної особи є виключно фізичні особи… інформація про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи не подається»;

  • та навіть у держреєстрі юросіб і ФОПів у даних про ФОПа взагалі навіть не має такого розділу як «бенефіціар» чи «засновник».

Відтак зрозуміло чому Лариса Павлівна Батракова не змогла відповісти тендерному комітету під керівництвом замдиректора госпіталю Обозної Є.Г., чому в ЄДРЮО немає даних про бенефіцара Лариси Павлівни Батракової.

Але це ще не все. Переведіть подих і перейдемо на наступний левел цинічного креативу.

У тендерах госпіталю, де «УПТК Укрпостачзбут» переміг ( або за допомогою цін, або за допомогою відхилень), суперники проявили характер, і через АМКУ домоглись скасування рішення визнати  «Укрпостачзбут» переможцем. Підстави для претензій теж не найзначніші (не вказано ідентифікаційний код «Мегабанку» у банківській гарантії та некоректно описані дві машини з холодильним обладнанням, коли вимагалось два авторефрижератори).

Але є одне але.

Коли тендерна колегія АМКУ постановляла відмінити рішення замовника про визнання «Укрпостачзбут» переможцем торгів, то госпітальєри не обирали наступного за ціною конкурента, а взагалі відміняли тендери.

І відміняли не за популярною відмазкою «через відсутність потреби у здійсненні закупівлі» (бо хто ж повірить, що хворих більше не треба годувати), а за дуже рідкісною підставою – за порадою адвоката!

Якийсь адвокат з місцевої фірми «Омега Консул» Олега Михайлова і Руслана Шерстюка нашепотів госпіталю, що головна мета закупівель – «це найнижча ціна із заздалегідь визначеною якістю продукції чи послуг».  А значить, якщо відхилити найдешевшого учасника, то витрати зростуть.

І госпітальєри надихнувшись цим креативом так і зробили – відмінили торги. З особливим цинізмом демонструємо вам ось цей реєстр пропозицій по м’ясному тендеру, де конкуренція збила ціну з очікуваних 2,45 млн грн. до 1,81 млн грн.

Після збиття «Укрпостачзбуту» з пропозицією 1 808 354 грн госпітальєри мали обрати переможцем наступного за ціною конкурента ФОП Полоз Андрій Євгенович з пропозицією 1 808 370 грн. Це не на мільйон дорожче, від збитого фаворита госпіталю. Не на сто тисяч гривень. Навіть не на тисячу. Різниця – лише 16 гривень, або 0,0009%.

Але адвокат порадив відмінити, бо неекономно. От коли зносили набагато дешевшого ФОПа за кунштюк з бенефіціаром – адвокат не давав розумних порад. А тут дав.

Зараз торги оголошено наново. А щоб хворі у міжтендерний час вижили, госпіталь провів пачку допорогових закупівель тих самих харчів на 353 тис грн. вгадайте у кого? правильно, у ТОВ «УПТК Укрпостачзбут» Ігоря Волченка і Анатолія Янченка.

І якщо хтось з харків’ян має змогу перевірити, чим там годують, то майте на увазі – закупівлі зроблені по дуже хорошій ціні. Наприклад, яйця купили по 27,60 за десяток. А за такі гроші в магазинах продають не «соціальні сорти» яєць в гофрованих лотках по три десятки, а пристойні брендовані яйця, паковані у картонні коробочки по десять штук.

Напевно, такі і для ветеранів купили. Або ні.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»