Портовики купили дизпалива по суперзавищеній ціні на 14 мільйонів у дилера «комодів»
13.02.2019   //  

Державне підприємство «Адміністрація морських портів України» 3 січня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Євростандарт» на постачання дизельного палива на загальну суму 14,25 млн грн з ПДВ. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Мають поставити 400 тонн зимового чи літнього дизпалива з Мозирського НПЗ (Білорусь) по 35 640 грн/т. За даними «EnKorr», нині гуртова ціна дизпалива в Україні становить 25 880 грн/т. При цьому закупівельна ціна портовиків у перерахунку на літри становить 31 грн/л. Це також значно більше від середньої ціни на автозаправках 28 грн/л.

Вартість угоди нижча на 5% від очікуваної суми. Другий учасник – ТОВ «Техойл ЛТД» Олега Мусієнка.

Фірма користується автотранспортом орендованим у ФОП Бабаян Вікторії Степанівни, а гарантія надана банком «Південний».

Засновницею і директоркою ТОВ «Євростандарт» є одеситка Самсонова Світлана Анатоліївна, якій також належало ліквідоване ТОВ «Пілігрім-Плюс», котре у 2008-2011 роках виграло на тендерах 378,63 млн грн переважно у портів.

«Євростандарт» також стало фаворитом у портовиків щодо поставок пального. Фірма з 2010 року отримала підрядів на 502,92 млн грн. Майже половина підрядів на суму 239,34 млн грн. була отримана з 2016 по 2019 рік в системі «Адміністрації морських портів». Портовики віддали «Євростандарту» 39% грошей від усіх своїх паливних підрядів.

За даними джерела у ДФС, «Євростандарт» у 2018 році року був одним з найбільших покупців палива у ТОВ «Фірма Фідея»,  що входить у так звану групу «комодів». Група компаній, чия неофіційна назва походить від «Трейд комодіті», пов’язана з оточенням нардепа від БПП Олександра Грановського і бізнесменом Андрієм Адамовським. Ця група після обрання Петра Порошенка президентом України стала одним з найбільших тендерних переможців і імпортерів палива в Україну.

Нагадаємо, у справі щодо поставок фірмою «Трейд Коммодіті» палива для потреб армії НАБУ затримувало одного з інвесторів компанії Володимира Трофименка, відповідального за тендери в армії Володимира Гулєвича та заступника міністра оборони Ігоря Павловського.

«Комодівці» почали вигравати мільярдні підряди на тендерах з 2015 року. На ринку підозрюють, що низька вартість дизпалива може пояснюватись змішуванням нормального дизелю з авіакеросином, акциз на який в порівнянні з дизпаливом в рази менший:  20 євро/т проти 139 євро/т. За даними директора «Консалтингова група А-95» Сергія Куюна група завезла у порт Миколаєва 111 тис. т авіапалива, при цьому аеропорти та військові частини отримали 19 тис. т, а нафтобази – 7 тис. т. Решту могли розчинити у дизпаливі для підняття рентабельності.

Таке «бодяжництво» негативно впливає на хімічні властивості горючого. Торік частина санітарних машин «Богдан» була виведена з ладу по причині використання неякісного палива.

 

Найбільші покупці палива ТОВ «Фірма Фідея» у 2018 році

Покупець Обсяг поставки без ПДВ (млн грн.) Основні тендерні замовники (сума підрядів) Зв’язки з «комодами»
ТОВ «Август Пром» 363 Укрзалізниця, Міноборони (2,87 млрд грн.). Виробляє паливо для групи ТК
ТОВ «Євростандарт» 299 Портовики (0,41 млрд грн.) Рахунки у банку «Південний», замовляло паливо у комодівської «фідеї»
АТ «Укрзалізниця» 242 н/д
ТОВ «БПП ойл» 139 н/д
ТОВ «Нафто-Трейд» 118 н/д
ТОВ «Оптімус Конекшн» 117 Міноборони, Залізниця, Держрезерв (3,06 млрд грн.) Раніше «Газтрейд». Прокладка Адамовського
ТОВ «Торум» 93 Міноборони, Залізниця, Держрезерв (1,31 млрд грн.) Клон «Трейд комодіті»
ТОВ «Сітонія-Ойл» 88 Маріупольський порт (3,27 млн грн.) н/д
ТОВ «Хімпродторг ЛТД» 75 припинено «Газтрейд» був суперником
ТОВ «Дюваль компані» 64 Немає держзамовників н/д

 

Вадим Понька, для «Наших грошей»