Оточення Авакова купило родовище нікелю на аукціоні Держгеонадр з мінімальною конкуренцією
13.02.2019   //  

Державна служба геології та надр 12 лютого на аукціоні продала ТОВ «Кольормет України» спеціальний дозвіл на геологічне вивчення та дослідну експлуатацію родовища нікелю за 10,54 млн грн.

Про це повідомила прес-служба Держгеонадр.

Мова йде про Прутівський рудопрояв з вмістом сульфідноміднонікелевих руд. Родовище площею 15 квадратних кілометрів розташоване на території Романівського, Пулинського та Баранівського районів Житомирської області.

Початкова вартість спецдозволу становила 9,74 млн грн., в ході голосового аукціону його вартість зросла на 8%.
Єдиним конкурентом переможця було ТОВ «Руд Інвестіум».

В коментарі компанія переможець «Кольормет України» відмітила інтерес до видобутку нікелю для забезпечення авіабудування та виробництва акумуляторів електрокарів.

Від «Наших грошей»

ТОВ «Руд Інвестіум» зі статутним капіталом 10 млн грн. зареєстроване в Києві лише 15 листопада 2018 року, його засновником та директором є харків’янин Володимир Зарицький. У відкритих джерелах відсутні відомості про його бізнесову діяльність раніше.

Власницею «Кольормет України» зі статутним капіталом 16 млн грн. з кінця 2018 року є Марина Гарбуз. До цього фірма належала Марині Байдалюк. Остання очолює ГО  «Федерація мотоспорту міста Києва». Сама ГОшка прописана за  адресою реєстрації Марини Гарбуз, а її співзасновником є її батько – Гарбуз Євгеній Владиславович. Людина з таким ПІБ є керівником ТОВ «Українські рідкісні метали», мажоритарним власником якої є дніпровець Олег Орлов, а його молодшими партнерами – харків’яни Віталій Якименко та Олександр Настенко. Настенко також захоплюється мотоциклами, за даними Youcontrol він очолює ГО «Харківський міський мотоспортивний клуб «Street Warriors».

Раніше «Українські рідкісні метали» без аукціону через суд намагалося отримати спецдозвіл на користуванням Полохівським родовищем літієвих руд в Кіровоградській області. Держреєстр не містить інформації про видачу спецдозволу фірмі.

Віталій Якименко та Олександр Настенко є або були співзасновниками з Романом Дружбіним низки фірм, які через суд отримали доступ до цінних родовищ корисних копалин. Роман Дружбін (вийшов із співзасновників у всіх фірмах) – колишній бізнес-партнер по ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія» Олександра Павлюченка, якого в  ЗМІ називають кримінальним «авторитетом» на призвісько Саша «Браслет».Сьогодні Павлюченко є помічником нардепа з «Народного фронту» Ігоря Котвицького, який у свою чергу є давнім бізнес-соратником міністра МВС Арсена Авакова. З його дружиною – Інною Аваковую, Котвіцький розвиває бізнес з відновлювальних джерел енергії.

В останній рік бенефіціаром фірм, що створювалися оточенням Котвіцького став  став власник мережі «АТБ» Геннадій Буткевич або його оточення.

Екс-співробітник ГПУ Дмитро Сус називав Буткевича «ліпшим другом» генерального прокурора Юрія Луценка.

Експерти за даними майже чотирьох десятків дослідних свердловин оцінюють відкриття на Прутилівському рудопрояві родовища із запасами нікелю 210 тис т, міді 95 тис. т, кобальту 8 тис. т і платиноїдів.