Захист Мартиненка не заперечив проти доказів САП, що тендери «Енергоатома» на 65 млн євро були розіграні
12.02.2019   //  

На тендерах «Енергоатома» у 2008-2012 рр чеська компанія «Skoda JS» брала участь із пов’язаними конкурентами. Такі дані були досліджені 11 лютого Шевченківським райсудом у «справі Мартиненка», повідомив журналіст «Наших грошей» із зали суду.

У вказаний період «Енергоатом» уклав шість контрактів на суму 65 млн євро щодо поставки обладнання з компанією «Skoda JS». Усі вони зі сторони «Енергоатома» підписані керівником відокремленого підрозділу «Атомкомплект» Валерієм Васильковим. З шести контрактів п’ять були укладені за результатами тендерної процедури, де до торгів допускалися пропозиції «Skoda JS» і одного пов’язаного конкурента. Псевдо конкурентами були:

  • компанія «Polytechna Consulting», керівники цієї фірми Мілан Кохоут та Мірослав Фіала є одночасно керівниками у «Skoda JS»;
  • компанії «Укренергореконструкція» і «Проатом», що мали довіреність від «Skoda JS» на представлення її інтересів, участь у тендерах і т.д. Встановлено, що «Проатом» подав на тендер ряд документів, які «Skoda JS» надала у складі власної тендерної пропозиції. Надалі «Проатом» був субпідрядником по цих контрактах.

Прокурори САП наголосили, що усі ці пропозиції підлягали відхиленню, а тендери мали бути оголошені такими, що не відбулися.

Також прокурори надали суду таблицю, у якій показано пов’язаність між контрактами «Енергоатома» зі «Skoda JS» та подальшими перерахунками 6,4 млн євро на рахунок панамського офшору «Bradcrest Investment S.A.», бенефіціарним власником якого був Мартиненко. Сам екс-нардеп заявляє, що він не є власником цього офшору.

«Ми не заперечуємо щодо існування цих фактів. Ми кажемо, що були тендери, були порушення. Якісь там проблеми з «Проатомом», так хай вони будуть…Були перерахування зі «Skoda JS» на «Bradcrest» – ми не заперечуємо, документи є», – заявив у суді адвокат Миколи Мартиненка Петро Бойко.

«Питання дуже просте: вкрали чи не вкрали? Вкрасти можуть тільки в один спосіб – завищити ціну. Тому питання: а хто така «Skoda JS», чому «Skoda JS»? Це ринок одного продавця…Чому така ціна? «Skoda JS» продає за такою ціною всім», – заявив Бойко.

У відповідь прокурори САП нагадали про електронну переписку між Васильковим і співробітником «Skoda JS» Петером Луптачіком, зокрема, коли Луптачік просив Василькова погодити проекти додатків до угоди про співпрацю між «Skoda JS» і «Bradcrest», а саме ціну, за якою закуповуватиметься обладнання у «Енергоатома». Ці листи надсилалися і погоджувалися задовго до розкриття конкурсних пропозицій на тендерах, де у результаті «Skoda JS» перемогла. Усі вказані факти у сукупності свідчать про співпрацю та узгодженість дій посадовців «Енергоатома» і «Skoda JS» по вказаних контрактах.

Зауважимо, що адвокат Бойко також згадав про те, що у Чехії триває розслідування кримінальної справи, і, як він заявив, лише за епізодом про «уникнення оподаткування».

«Якщо крали наші обвинувачені, тоді і «Skoda JS» крала (Луптачік і інші). Але їм цього не притягують у звинуваченні», – заявив Бойко.

Втім, слова Бойка не відповідають дійсності. Про це свідчить повістка, за якою Мартиненка викликали на допит чеські правоохоронці по кримінальному провадженню, у якому також проходить Петер Луптачік та інші представники чеської сторони (на фото).

Нагадаємо, раніше САП надала суду докази того, що номінальний власник панамського офшору «Bradcrest Investment S.A.» Джон Фостер отримував за свої послуги $250 на рік. Те, що Микола Мартиненко є бенефіціарним власником компанії «Bradcrest» підтверджують офіційні документи з двох банків Швейцарії.