Державна лікарня Тодурова бере великі гроші за операції, які МОЗ наказав робити безкоштовно
12.02.2019   //  

Державне підприємство «Інститут серця» Міністерства охорони здоров’я вимагає кошти за операції, які згідно наказу МОЗ повинні бути безкоштовними. При цьому, ціни таких операцій «Інституту серця» значно вищі ринкових.

Про це йдеться в матеріалі Олександра Курбатова для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

В кінці січня 2019 року в Інституті серця було прооперовано мешканця Прилук (Чернігівська обл.) Віктора Ляскуна, у якого виявили об’ємну пухлину лівого передсердя. Операцію в інституті оцінили в 100 тис грн. і зробили її терміново в борг.

В державній установі «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. Амосова» зробили понад 900 операцій із подібним діагнозом – це найбільший показник в Україні. Більше половини з них на рахунку професора Ростислава Вітовського. Він переконаний, ціна операції в 100 тис грн. значно завищена. Більш того, операція мала бути безкоштовною для пацієнта, адже потрапляє під наказ МОЗ про ургентні операції.

Також з 2016 року МОЗ централізовано закуповує стенти і безкоштовно передає їх в профільні державні і комунальні лікарні. Зокрема і в «Інститут серця» на чолі з Борисом Тодуровим. Але там намагаються переконувати пацієнтів, що стенти від МОЗ ненадійні і пропонують взяти інші – по 35 тис грн./шт. Кошти за стенти перераховуються на рахунок ТОВ «Іридіум». Це нова фірма старих постачальників техніки для Інституту – родини Амалян. Інші пацієнти «Інституту серця» повідомили, що сплачували рахунки за надані медичні послуги ТОВ «Тріамедика», у якої вартість «безкоштовного» стенту становить 35 тис грн.

Крім того, Інститут отримує безкоштовно від МОЗ шовний матеріал, але і закуповує його у приватних фірм. Наприклад, тільки за останні два роки у ТОВ «Профі Ко» було закуплено цієї продукції на понад 13 млн грн, а загалом фірма отримала за цей час від Інститут підрядів на 14,59 млн грн. Раніше серед засновників «Профі Ко» був зять керівника «Інституту серця» Бориса Тодорова – Анатолій Іванюк.

Інша приватна фірма – ТОВ «Альфа Медик» займає в Інституті серця цілий поверх і спеціалізується на підготовці пацієнтів до операції і реабілітації після. Вона разом з фірмою зі схожою назвою – ТОВ «Альфа-Медик», працює в регіонах за бюджетні гроші, відкривати офіс «Альфа Медик» приїжджав Борис Тодоров.

У 2016 році «Альфа Медик» за угодою з Сєвєродонецькою міською владою стала надавати послуги з діагностики за 20 тис грн, що вдвічі дорожче приватних клінік Києва, а за встановлення стенту – 50 тис грн. Аналогічна угода була укладена між владою Сум і фірмою-близюком ТОВ «Альфа-Медика». Вартість встановлення стенту відрізнялася на третину від цін кращих київських клінік, МОЗ оцінював такі послуги взагалі в 17 тис грн.

«Альфа-медика» записана на близьке оточення нардепа Андрія Деркача. Цей екс-регіонал – член наглядової ради благодійного фонду доньки і зятя Тодурова. Друга «Альфа-медика» – фактично клон першої, з тим самим директором – Олесею Комісаренко.

Родина лікаря Бориса Тодурова має маєток на 6 га поблизу с. Горобіївка Бориспільського району на Київщині, який оцінюється в $1,5 млн.

У 2011 році дружина Тодурова стала власницею квартири на 100 кв м у новобудові на Позняках. У 2016-му за один день найближчі родичі Тодурова оформили на себе ще чотири об’єкти нерухомості . Загалом на суму від півмільйона доларів. Усі чотири угоди датовані 24 лютого 2016 року.

Загальна вартість вказаної нерухомості Тодурових із заміським маєтком – понад $2 млн. А через рік Борис Тодуров став власником ще двох квартир, по мільйону гривень кожна.

Наразі в Інституті серця тимчасово в.о. директора Віктор Шевченко, поки Бориса Тодурова знов не затвердять після перемоги на виборах керівника медзакладу.