В Запоріжжі таємно і без конкурсу віддали під ковзанку фонтан, не розірвавши попередню угоду оренди
10.02.2019   //  

У кінці грудня 2018 р. Запорізький департамент архітектури видав містобудівні умови і обмеження фірмі ТОВ «Запоріжжя-Айс» на реконструкцію під каток колишній фонтан-басейн в центрі міста, на перетині вулиць Лермонтова і Жаботинського, при цьому, договір з попереднім орендарем так і не розірвано. Про це написав «Запорізький центр розслідувань».

Раніше фонтан-басейн № 3, а нині просто будівельний майданчик, розташований по Лермонтова, 9, перед палацом культури «Орбіта». Його загальна площа становить 208 кв м. У 2008 р. басейн орендувала громадська організації «Клуб шанувальників активного відпочинку «Орбіта», уклавши договір між управлінням комунальної власності, палацом культури «Орбіта» і ГО «Орбіта». Багато років басейн стояв без будь-яких змін і лише в 2017 р. його огородили і повісили вивіску про реконструкцію «бризкального басейну» під павільйон для виставки товарів народного творчості. Орендатори, що почали реконструкцію, були безпосередньо пов’язані з Валентином Нефьодовим, власником нічного клубу «Орбіта», розташованого поруч з однойменним палацом культури.

Після виходу статті про реконструкцію Державна архітектурно-будівельна інспекція заборонила будівництво і оштрафувала громадську організацію, оскільки «перетворення» басейну-фонтана в торгову площу є не реконструкцією, а новим будівництвом, під яке потрібні зовсім інші узгодження і документи. ГО «Орбіта» подала в суд на ДАБК з вимогою про скасування всіх перерахованих вище санкцій, але безуспішно. Справа дійшла до вищої інстанції і в жовтні 2018 р Касаційний адміністративний суд в Києві прийняв рішення на користь ДАБК. Поки йшли позови, в 2017 році Нефьодов переоформив нерухомість з громадської організації на фірму «Орбіта-Інвест».

У 2018 р. Департамент комунальної власності та приватизації в касаційному суді намагався розірвати договір оренди на басейн, але не вийшло. Крім того, в 2018 році Департамент замовляв оцінку поліпшень об’єкта в ході реконструкції. Як повідомили журналістам у відповіді на запит, судові суперечки тривають і оцінка була замовлена ​ для того, щоб мати в суді додатковий доказ.

29 листопада 2018 року «басейн» перереєстрували вже на «Запоріжжя-Айс», вказавши орендодавцями палац культури «Орбіту» і Департамент комунальної власності. При цьому договір з попередніми господарями не був розірваний, і на сайті мерії в розділі приватизації майна не було ніяких оголошень ні про здачу нерухомості в оренду, ні про підсумки конкурсу .

У той же час, ГО «Клуб шанувальників активного відпочинку «Орбіта» подала нову заяву до суду з проханням про заборону реконструкції. Громадські діячі заявляють, що компанія незаконно розпочала реконструкцію під каток.