Котвіцький поповнив список нардепів, що зароблять на завищеному «зеленому» тарифі СЕС
08.02.2019   //  

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг видала ТОВ «Підстепне сонце» видала ліцензію на виробництво електроенергії.

Відповідну постанову №2099 НКРЕКП прийняла 28 грудня 2019 року.

Ліцензія видана на роботу сонячної електростанції потужністю 10 мВт на території Підстепненської сільради в Херсонській області.

Власниками «Підстепне сонце» є народний депутат Ігор Котвіцький та дружина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова – Інна Авакова. «Підстепне сонце» зареєстрована у Миколаєві з телефоном, який використовує низка компаній. Фірма поки що не включена до переліку підприємств, яким надали «зелений тариф».

Раніше Котвіцький анонсував, що «Підстепне сонце» побудує найбільшу в Україні СЕС потужністю 250 мВт. «Youcontol» не містить інформації про створення фірм з схожою назвою, які б могли додатково виробляти сонячну енергетики додатково 10мВт, які зазначені в ліцензії «Підстепне сонце».

Нагадаємо, «зелений тариф» в Україні є найвищим у Європі.

У грудні 2018 року Верховна рада в першому читанні ухвалила законопроект 8449-д, який передбачається введення з 2020 року конкурентні тарифні аукціони з 2020 року. Раніше ЄБРР прогнозував, що аукціони дозволять знизити розміри «зелених тарифів», які нині в Україні є надвисокими, а тариф на виробництво енергії з сонця – найвищим у світі.

Законопроект 8449-д передбачає, що аукціони будуть обов’язковими  лише для сонячних станцій потужністю понад 10 МВТ та вітростанцій потужністю понад 20 МВТ. Це дає можливість крупним станціям використовувати легальну схему уникнення аукціонів, штучно розбивши станції на декілька черг по 10-20 МВТ кожна.

Повноцінне введення аукціонів планується із 2023 року.

Авторами законопроект є депутати, троє з яких займаються «зеленою» енергетикою та записала свій бізнес на родичів або помічників.

За даними «Економічної правди», дружина співавтора законопроекту 8449-д Юрія Чижмаря (РП) – Катерина Чижмарь, є кінцевим бенефіціаром ТОВ «Гідроресурс» (2,90 МВт), а також має корпоративні права на ТОВ «Акванова Девелопмент».

Батько нардепа-співавтора законопроекту Олександра Лівіка (БПП) – Петро Лівік, є бенефіціаром ТОВ «АП «Зелений Гай».

Син нардепа Богдана Дубневича (БПП) – Павло Дубневич, є бенефіціаром двох підприємств, які виробляють енергію з сонця на Львівщині,  ТОВ «Ліг Агро» і ТОВ «Цетуля Солар», які разом мають потужність близько 20 МВт.

Син нардепа Василя Петьовки (Воля народу) Андрій Петьовкає бенефіціаром ТОВ «Кару Енерго».

На екс-помічників співавтора законопроекту 8449-д Олександра Домбровського (БПП) Володимира Житника та Олександра Нікіторовича, також діючого помічника Володимира Підлісного записані ТОВ «Агробудтехнології», ТОВ «Гранд Солар», ЗЕО «Новосвіт», ТОВ «Сервістрансавто», ТОВ «Еерегоінвест», ТОВ «Він Солар».

Окрім того, найімовірніше, їх родичам Євгену Нікіторовичу і Віталію Житнику належать частки в ТОВ «Тарутине Солар 2», ТОВ «Тарутине Солар 4».

Помічник Віктора Романюка (НФ) Тарас Чигринюк є директором ПП «Агропром-Енерго», а поміник його колеги по фракції Юрія Вознюка – Олексій Керницький є директором ТОВ «Патріот Енерго».

Екс-поміник Михайла Довбенка (БПП) Андрій Семанів є бенефіціаром ТОВ «Павлівська сонячна електростанція» та  ТОВ «Солар Карпати».

Екс-помічник Артема Ільюка (Відродження) Юрій Мостовий був директором в ТОВ «ЛНК». Помічниця Валерія Лубінця (БПП) Аліна Скоморохова є ТОВ «Екотехнік-Ярмолинці» та ТОВ «Енергія Сонця-Нова Ущиця». Екс-помічник нардепа Юрія Левченка – Євген Керечанин, ТОВ «Еко-Фотуре».

Як повідомляли «Наші гроші», відкрито заробляють на «зелених» тарифах народні депутати Юлія Льовочкіна (Опозиційний блок),Анатолій Матвієнко (БПП) та Степан Івахів.

До цього списку також входить Костянтин Єфімов (БПП), під контролем якого знаходяться виробники обладнання ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі», ТОВ УК «Вітропарки України», а також на непідконтрольній території ТОВ «Вітряний парк Лугутинський», ТОВ «Вітряний парк Новоазовський», ТОВ «Вітроенергопром», ТОВ «Вітряний парк Краснодонський» та на підконтрольній території ТОВ «Вітряний парк Антрацитовський», ТОВ «Вітряний парк Південний», ТОВ «Вітряний парк Причорноморський», ТОВ «Вітряний парк Очаківський», Вітряний парк Березанський» та ТОВ «Вітряний парк Благодатний».