Суд оштрафував на 8 тисяч голову села з БПП, який за $5тисяч «відмазував» племінника від побиття, наркотиків та зброї
06.02.2019   //  

Приморський райсуд м. Одеси вироком від 19 грудня затвердив мирову угоду голові Павлівської сільської ради (Вільнянський район Запорізької області) Анатолію Клименку у справі про дачу хабара прокурору для закриття провадження щодо свого племінника. Про це написали «Наші гроші. Запоріжжя» з посиланням на інформаційно-аналітичний портал «Акцент».

Згідно з матеріалами вироку, сільський голова Павлівської сільської ради Клименко у березні 2018 р. надав заступнику військового прокурора Одеського гарнізону Південного регіону України Андрію Глумакову у його кабінеті неправомірну вигоду в сумі $5 тис (133 тис грн./). За ці гроші Клименко хотів закрити провадження (щоб заступник дав вказівку підлеглому) стосовно невказаної особи та знищити речові докази: наркотичні засоби, зброю, боєприпаси та вибухові речовини.

Після цього, Клименка затримали за відповідним відкритим провадженням № 42018160690000195 щодо хабарництва. Наприкінці ж року прокуратура звернулася до суду із угодою про визнання винуватості, за якою підозрюваний визнавав вину (щиро каявся), отримував 8,5 тис грн. штрафу, а $5 тис хабарf конфісковували. Суд цю угоду затвердив.

Причому початково провадження відкривали за ч.3. ст. 369 КК (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі), яка передбачає тільки покарання позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Прокуратура ж звернулася до суду вже з іншою кваліфікацією – ч.1. ст. 369-2 КК,  (зловживання впливом), яка передбачає покарання штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на 2-5 років, або позбавленням волі на строк до двох років.

За цим провадження суд брав Анатолія Клименка під варту із заставою у 1,7 млн грн., розмір якої потім зменшили до 800 тис. грн.

Стосовно провадження, яке хотів закрити Клименко (№42018161010000024), то у ньому підозрювали невказаного курсанта (народився у Вільнянську) групи виховної та соціально-психологічної служби, штурмана-виховника Інституту Військово-Морських Сил Національного університету «Одеська морська академія».

Він, у змові ще з двома військовими, вивезли одного з курсантів за місто, де змусили його копати собі яму. Під загрозою застосування предметів, схожих на зброю, та пострілів, вони вимагали з нього 3 тис грн., які він потім передав. Того ж дня вони побили іншого курсанта із вимогою передати їм $300. Надалі цей підозрюваний курсант демонстрував у руці розкладний ніж.

Також слідство підозрювало курсанта у незаконному придбанні та зберіганні у гаражі тротилової шашки; а за місцем проживання, – смоли канабісу масою 0,54 г. та канабісу 135 г.

За цією справою повідомляли про підозру і обирали запобіжний захід у вигляді 141 тис грн. застави.

За інформацією ЗМІ, цей курсант – племінник Анатолія Клименка.

Анатолій Клименко очолив Павлівську ОТГ після виборів 2017 року. Як повідомляв тоді на своєму сайті нардеп від БПП Ігор Артюшенко, деякі глави громад, обрані за підтримки БПП, вирішили вступити в партію «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Середи них і Анатолій Клименко.