Прокуратура хоче довести 35-відсотковий відкат чиновникам при капремонті моста в Дніпрі за 300 мільйонів
06.02.2019   //  

Прокуратура підозрює службовців Дніпровської міської ради у змові з ТОВ «Мостстройком», ТОВ «Маст-Буд» та ДФС України у привласненні бюджетних коштів під час капітального ремонту автодорожнього моста №2, через р. Дніпро в місті Дніпро.

Про це написала Ілона Руднєва у «БюроUA» з посиланням на ухвалу Індустріального райсуду Дніпра від 23 січня 2019, згідно з якою слідству надали доступ до низки документів Департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровського міськради.

За даними слідства, 9 липня 2018 року за результатами тендеру Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради та ТОВ «Маст-буд» уклали договір про виконання будівельно-монтажних робіт з капремонту моста №2 через р. Дніпро за 311,96 млн грн.

Слідчі проаналізували вартість та кількість будівельних матеріалів, об’єми виконаних робіт, що закладені в технічній документації, та встановили, що ці показники завищені. В загальну вартість закладений «відкат» посадовцям Департаменту благоустрою та інфраструктури. Цей «відкат» закривається неправдивими актами виконаних робіт із завищеними обсягами виконаних робіт та завищеними цінами на матеріали, які підписують службовці «Маст-Буд» та Департаменту.

Крім того, участь у тендері також приймало ТОВ «Мостстройком» Ігоря Москаленка, який перебуває в тісних стосунках з власником переможця тендеру ТОВ «Маст-Буд» Михайлом Беккером. Правоохоронці вважають, що інтереси цих компаній лобіюють посадовці Дніпровської міської ради, які  отримують «відкат» у розмірі 30%-35% від суми коштів, отриманих генпідрядником.

Для виділення неправомірної вигоди – «відкату» – посадовці «Мостстройком» та «Маст-Буд» виводять безготівкові кошти через конвертаційні центри, що діють на території Дніпропетровської області, в готівку. Причому, цю незаконну діяльність покривають посадові особи ДФС України.

«Маст-Буд» виконує роботи де-юре. А фактично капремонтом, стверджують слідчі, займається «Мостстройком».

Як повідомляли «Наші гроші», зареєстроване в Маріуполі ТОВ «Підприємство «Маст-Буд» належить Михайлу Беккеру. Керує фірмою Сергій Розбей, який в 2013 році був членом наглядової ради київського ПАТ «МЗБК», що належить тому ж Беккеру.

«Мостстройком» – фірма з Дніпра. Її засновником і керівником є Ігор Москаленко. Разом з Андрієм Фесівськім Москаленко виступає засновником ТОВ «ВП «Укрбудстальконструкція ». У 2011-2013 рр. Ігор Москаленко був членом наглядової ради вищезгаданого ПАТ «МЗБК» Беккера, а Андрій Фесівській очолював ревізійну комісію цього ж ПАТ. За даними SMIDА, станом на квітень 2014 року депозитарієм ПАТ «МЗБК» виступало ТОВ «Депозитарна фондова компанія «Славутич-Капітал» – фірма, яка за даними ЗМІ, з оточення бізнесмена Геннадія Корбана.

Від «Наших грошей»: 

В ухвалі також йдеться, що акти Кб2В (акт приймання будівельних робіт), які є підставою для сплати Департаментом коштів підряднику ТОВ «Маст-буд», з боку міськради затверджуються заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів, директором Департаменту благоустрою та інфраструктури Михайлом Лисенком, та підписуються заступником директора Департаменту – головою тендерного комітету Олексієм Саміликом.