Протеже Кононенка без торгів отримав ще 66 мільйонів за збагачення вугілля
31.01.2019   //  

ДП «Селидіввугілля» 25 січня уклало дві угоди про послуги щодо збагачення вугілля на загальну суму 65,98 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Росія» за 36,98 млн грн. переробить 255 тис т вугілля Г (0-200) з шахти «Котляревська», а ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Україна» за 29,00 млн грн. – 200 тис т вугілля з шахти «Україна» по 145 грн./т.

У 2018 році державні шахтоуправління замовляли ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Мирноградська» збагачення вугілля за такою ж ціною в 145 грн./т.

Раніше, у грудні 2017 року «Селидіввугілля» отримало таку ж ціну від фабрик «Росія» та «Україна». Це був новий рекорд для вуглезбагачення в Україні. Наприклад, у листопаді 2017 року ДП «Лисичанськвугілля» замовляло фабриці «Мирноградська» переробку по 99 грн./т, що майже в півтора рази дешевше від теперішньої договірної ціни.

Крім того, торік цього ж рівня майже досягла вартість збагачення для ДП «Львіввугілля» від ПАТ «Львівська вугільна компанія» зі сфери впливу нардепа від «Опозиційного блоку», екс-міністра соцполітики Наталії Королевської – 136 грн./т.

Нинішні закупівлі провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції. В обґрунтуванні сказано, що існуючі конвеєрні лінії шахт «Котляревська» (стара назва – «Росія») та «Україна» дозволяють транспортувати вугілля відповідно тільки на фабрики «Росія» та «Україна», а відвантаження у залізничні вагони або автотранспорт неможливе через відсутність під’їзних шляхів.

Віднедавна по 74% акцій фабрик «Україна», «Росія» і «Мирноградська» належить ТОВ «Укрдонінвест» Юлії Кропачової та екс-депутата Донецької облради Віталія Кропачова. Останній є креатурою першого заступника голови фракції БПП та бізнес-партнера президента Петра Порошенка – Ігоря Кононенка.

Рештою акцій цих трьох фабрик володіє ТОВ «ТЕК Холдинг» директора Валерія Сіпка, яким до 2015 року володів Сергій Марченко з окупованої Макіївки Донецької області.

До 2018 року «Укрдонінвест» мав лише чверть акцій фабрик «Україна» та «Росія», а рештою володіло ТОВ «ДРФЦ» з угрупування Олександра Януковича, яке належить вірґінському офшору «Сароне Холдінгс Лімітед» (кінцевий бенефіціар Антоніс Ксенодохідіс із Кіпру). Воно також мало 100% акцій фабрики «Мирноградська».