ГПУ не змогла зберегти арешт сотні ділянок землі, розданої мерією Кернеса по «кооперативній схемі»
31.01.2019   //  

Печерський райсуд Києва 17 січня 2019 року зняв арешт з 108 земельних ділянок загальною площею 49 га у Харкові.

Про це пише «Харківський антикорупційний центр» з посиланням на судову ухвалу.

Всі ділянки з 16 січня 2017 року перебували під арештом у зв’язку з розслідуванням ГПУ справи «кооперативної схеми» безкоштовного виділення землі у Харкові житлово-будівельним кооперативам, які по факту такими не були.

В’ячеслав Григоренко звернувся до суду з клопотанням про скасування арешту з земельних ділянок, які йому належать, пояснюючи, що сам не має ніякого відношення до кримінального провадження, яке розслідує ГПУ, та  не знайомий з іншими фігурантами провадження і йому не повідомлено підозру.

Слідчий, за клопотанням якого накладено арешт на майно, на судове засідання не з’явився.

Ділянки розташовані по Білгородському шосе (біля табору «Лісова казка») в районі Лісопарк. Власником ділянок протягом 2013-2014 років став Вячеслав Григоренко. Він є співзасновником обслуговуючого кооперативу «Тихі вулиці» разом з Олександрою Рудь, яка до недавнього часу була співвласницею Компанії з управління активами «Ореола». Саме інвестиційними сертифікатами цієї компанії володіють брати Добкіни.

Нормативна вартість однієї з земельних ділянок, з яких знято арешт, площею 11,92 га дорівнює 57,2 млн грн., вартість ділянки площею 9,31 га – 44,1 млн грн., вартість ділянки площею 4,85 га – 23,1 млн грн.

Наприклад, будинок на одній з ділянок, продається зараз по ціні в $650 тис. Одна з ділянок площею 0,13 га в березні 2018 року продавалась за ціною в $130 тис.

В жовтні 2008 року, коли Харківською міськрадою виділялись по «кооперативній схемі» земельні ділянки в Лісопарку загальною площею 49 гектарів, діючий заступник Харківського міського голови з питань ЖКГ Андрій Руденко, тодішній депутат-опозиціонер сказав в ЗМІ про це так:

«Місто позбудеться величезної природної території, а натомість нічого не отримає. Земля вартістю $10 млн піде в приватні руки просто так. Харків’яни тепер можуть забути про землі Лісопарку».

Наступне судове засідання у справі по «кооперативній схемі» виділення землі у Харкові, де обвинуваченим є Михайло Добкін, відбудеться у Дзержинському райсуді міста Харкова 31 січня.

Від «Наших грошей»

На початку року харків’яни отримали привітальні листівки за підписом президента Петра Порошенка та мера Харкова Геннадія Кернеса, пізніше останній заявив про свою підтримку діючого президента на майбутніх виборах.

Також про плани балотуватися в Верховну Раду майбутнього скликання заявив нардеп БПП Олександр Грановського, якого в ЗМІ називають неофіційним куратором адміністрації президента в судах та прокуратурі.