«Прокладки» поділили 116 мільйонів на оливу для АЕС, дещо дорожчу за ціну виробника
30.01.2019   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 28 січня провело два аукціони щодо закупівлі турбінної оливи на загальну очікувану суму 161,76 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Атомники планують замовити 245 т вогнестійкої синтетичної турбінної оливи на основі трикселенилфосфату класу в’язкості 46 за ISO 3448: 125 т – для Южно-Української АЕС і 120 т – для Хмельницької АЕС.

Умови тендеру не передбачали оплати поставок шляхом відкриття замовником акредитиву в міжнародних банках, які працюють у США, а лише через акредитив у «Укрексімбанку».

Аукціон щодо ЮУАЕС виграла фірма «Zodiak Plus» (Латвія) із ціною 60,00 млн грн., а щодо ХАЕС – фірма «JSC Svertas Group» (Литва) із ціною 54,15 млн грн. Сума потенційних угод у 116,15 млн грн. буде на 28% нижчою від загальної очікуваної вартості закупівлі.

  • «Svertas Group» запропонувала оливу Reolube OMTI виробництва «Lanxess Sales Netherlands B.V.» (Нідерланди) по $17,41, або 480 грн./кг, яку досі не купували.
  • «Zodiak Plus» запропонувала оливу Fyrquel L виробництва «ICL Industrial Products» (США) по $16,97, або 468 грн./кг, яку атомники замовляли раніше.

У 2012-2017 роках атомники купували оливу Fyrquel L по $16,35-19,01 за кілограм, причому найнижчу ціну в $16,35 за кілограм законтрактувала у 2012 році дочірня фірма американського виробника цієї оливи – «ICL-IP Europe B.V.» (Нідерланди).

Торік ХАЕС відмінила торги, на які прийшла тільки фірма «WK Energo GmbH» (Німеччина) з оливою Fyrquel L по $22,33 за кілограм, що на третину дорожче.

На торгах за обома лотами переможці змагалися між собою, а також із фірмами «TCA International Logistics Network GmbH» (Німеччина) та «BRV Traide s.r.o.» (Словакія).

ТОВ «Атоммашпроект» (Білорусь) не допустили до аукціонів, бо воно надало договір від 20 грудня 2017 року зі згаданою «Lanxess Sales Netherlands B.V.» на поставку продукції. Однак, відповідно до листа голландського виробника, 1 листопада 2018 року вона відкликала призначення «Атоммашпроекту» продавцем мастил Reolube OMTI.

Латвійська «Zodiak Plus» на чолі з Даце Шабле заснована в 2014 році українцем Євгенієм Бугою. Раніше він керував ТОВ «Енерджі трейд груп» – найбільшим постачальником держпідприємств, якими керує Руслан Журило, нині відсторонений очільник ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), а до того – заступник екс-директора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергія Дробота.

Нагадаємо, Журило знаходиться під слідством, НАБУ підозрює його у нанесенні збитків держпідприємству на 300 млн грн. на експортних схемах. Журило знаходиться на свободі, бо за нього вніс завдаток 12 млн грн. нардеп із «Народного фронту» Микола Княжицький.

Литовська «Svertas Group» належить директору Олексію Ветлугіну, Максиму Коротаєву, Ігорю Преснякову та Денису Лук’янову. Контактною особою у «Прозорро» є Наталія Синявська. Компанія має 58 співробітників та оборот 2,00-3,00 млн євро у 2017 році.

Торік «Енергоатом» за 2,99 млн євро купив у «Svertas Group» обладнання виробництва ТОВ «Атомспецсервіс» (Росія) Олександра Міщенка і Володимира Гермашова, чиїми партнерами є держконцерн «Росатом» і ЗАТ «Діаконт», яке торік було виведене з-під санкцій РНБОУ. А потім – ще й обладнання власного виробництва за 3,32 млн євро.