ГПУ закрила справу по ще одній податківці «зі справи Клименка», але вона досі знімає арешт з майна
30.01.2019   //  

Генпрокуратура у липні 2016 року закрила кримінальне провадження стосовно начальника відділу ГУ ДФС у м. Києві Світлани Карпенко, яку підозрювали у причетності до незаконного відшкодування податку на додану вартість ряду фірм злочинною організацією Віктора Януковича, Миколи Азарова, Олександра Клименка у 2012-2013 роках. Про це свідчать дані Держреєстру судових рішень.

У лютому 2016 року Карпенко повідомили про підозру у розтраті державних коштів по ч.5 ст.191 КК. Тоді ж підозри отримали ще ряд співробітників Державної податкової інспекції у м. Києві і Міндоходів. Усі вони проходили по справі про заволодіння коштами держбюджету на суму 3,16 млрд грн шляхом неправомірного отримання бюджетного відшкодування ПДВ трьома підприємствами – ТОВ «Мегатерий», ТОВ «Газіновація» і ТОВ «Ексімтех».

Вже 16.08.2016 справу щодо Карпенко було закрито за відсутністю в її діях складу кримінального правопорушення.

У рамках провадження на майно Карпенко у лютому 2016-го був накладений арешт: три земельні ділянки і половина будинку у с. Велика Димерка Київської області, частка у квартирі у Києві, а також частки у двох квартирах – у Сумах і Полтаві, яких у деклараціях чиновниці за 2015-2017 рр немає.

У березні 2017 року суд розглянув скаргу адвоката Карпенко і зобов’язав прокурора ГПУ скасувати арешт майна. У травні прокурор видав відповідну постанову.

Однак у державному реєстрі досі записи про скасування арешту майна Карпенко не прибрані. Держреєстратори кажуть, що для внесення відповідних записів їм потрібна ухвала суду про скасування арешту майна, а не постанова прокурора.

Карпенко оскаржила дії держреєстраторів в суді, однак суд у задоволенні її позову у січні цього року відмовив. Окрім скасування записів про арешт майна у держреєстрі, Карпенко також просила вилучити із реєстру «неправильні відомості» про наявність у неї часток у квартирах у Сумах і Полтаві.

Нагадаємо, у рамках справи про розкрадання понад 3 млрд грн злочинною організацією Януковича, Азарова, Клименка під час незаконного відшкодування ПДВ вироки отримали:

  • колишній перший заступник голови Державної податкової служби Андрій Головач – він уклав угоду з прокурором ГПУ, отримав умовний термін, відшкодував 130 млн грн;
  • перша заступниця начальника ГУ Міндоходів у м. Києві Тетяна Детюк, яка теж уклала угоду з прокурором ГПУ і отримала 5 років позбавлення волі умовно;
  • директор ТОВ «Аркадас» Олег Кулічихін (фірма з ланцюжка по схемі), теж уклав угоду і отримав 5 років умовно;
  • колишня заступниця керівника Департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя НАЗК, яка в часи Януковича була в.о. начальника ДПІ у Шевченківському районі м. Києва Тетяна Шкребко – отримала 5 років позбавлення волі умовно.

Про інших осіб, які проходили по цій справі читайте тут.