Фірму, яка отримала виключні права на фільми Одеської кіностудії, підозрюють у обкраданні держави
30.01.2019   //  

Слідчий відділ Київського відділу Національної поліції в Одесі розслідують ймовірне привласнення державних коштів, що надходять від авторських прав на фільмофонд Одеської кіностудії. Про це свідчить ухвала Київського райсуду м. Одеси від 15 січня.

У червні 2003 року Міністерство культури України уклало договір з ТОВ «Фірма Будущеє», згідно з яким фірма отримала виключні майнові авторські права на фільмофонд Одеської кіностудії, який містить близько 500 фільмів та є власністю держави.

Відповідно до договору 65% виручених від трансляції та демонстрації вказаного фільмофонду коштів ТОВ «Фірма Будущеє» зобов’язалось перераховувати Міністерству культури.

Натомість, як вказує слідство, відображаючи в офіційній звітності співпрацю лише з деякими російськими компаніями (московські ООО «Арт технологии» та ООО «Экзекьютив Сервис»), засновниця ТОВ «Фірма Будущеє» приховувала дійсні обсяги демонстрації кінофонду, співпрацюючи з невстановленими телерадіокомпаніями Росії, прокатними компаніями, в тому числі з громадянином РФ Вадимом Серебренніковим – керівником ООО «Детский сеанс».

За даними слідчих, отримуючи надприбутки від демонстрації вітчизняного кінематографічного надбання, засновник ТОВ «Фірма Будущеє» привласнювала їх, акумулюючи на рахунках підконтрольних офшорних компаній, відкритих у банку на Кіпрі.

За даними слідства, вказані дії посадовців фірми призвели до привласнення державних коштів в особливо великих розмірах. Сума таких коштів в ухвалах суду не вказується.

У листопаді 2018 року у власників ТОВ «Фірма Будущеє» були проведені обшуки і вилучене у їх ході майно було арештоване. Надалі апеляційний суд скасував накладення арешту і у січні слідчих зобов’язали повернути вилучене майно – документи, печатки, гроші, телефони, жорсткі диски.

Зауважимо, що договір з ТОВ «Фірма Будущеє» діє до 31.12.2020.

ТОВ «Фірма Будущеє» наприкінці 1990-х років заснувала продюсер, актриса Ольга Неверко. З 2016 року разом з Неверко співзасновницею фірми стала Євгенія Імангалієва, яка у 2016 році шукала роботу як візажист. Керівником фірми є Наталія Сенкевич.

Ольга Неверко також є співзасновником Акторської агенції «Успіх» у формі ТОВ разом із Олегом Коротенком, Галиною Пачевою і Тетяною Яворською.