Засуджений до 5 років суддя-хабарник не відбуває покарання, а держвиконавці не змогли у нього конфіскувати майно
28.01.2019   //  

Іван Підгорний

Суддя Ківерцівського районного суду Іван Підгорний, якого у квітні 2016 р. засудили до 5 років позбавлення волі, не відбуває покарання, крім того, інша частина вироку – конфіскація майна – теж не виконана. Про це написала Оксана Петрук (Центр журналістських розслідувань «Сила правди») на сайті «Громадське. Волинь».

Правоохоронці затримали Підгорного у 2010 році. За даними слідства, у 2008 р. суддя розглядав справу про визнання права власності нежитлового приміщення кооперативу «Кварц» у Жидичині Ківерцівського району на Волині. На прохання одного з позивачів суд прийняв рішення на його користь, а той нібито у знак вдячності подарував Підгорному пральну машинку.

У 2009-2010 рр. член Ради суддів України, голова апеляційного суду області Петро Філюк вніс подання кваліфікаційній комісії загальних судів Львівського апеляційного округу щодо дисциплінарної відповідальності колеги. Однак комісія обмежилась двома доганами Підгорному. А подання про звільнення з посади, в тому числі голови ради суддів області, за порушення ним присяги судді та норм чинного законодавства, не підтримали.

У 2010 р. Підгорний звільнив з-під арешту автомобіль, відібраний у власника за водіння у стані алкогольного сп’яніння. За таке рішення суддя мав отримати 4 тис грн. хабара. Спочатку він отримав 500 грн., а решту – 3,5 тис грн. мічених працівниками СБУ – принесли пізніше. Саме тоді суддю і затримали на гарячому у його ж кабінеті.

Спочатку справу розглядав Рівненський райсуд, який у 2012р. засудив його до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком 2 роки. Але далі апеляція звільнила хабарника від позбавлення волі, залишивши умовний термін, а також відмінила частину рішення щодо конфіскації майна.

Згодом Вищий спецсуд України з розгляду цивільних і кримінальних справ повернув справу на повторний розгляд. І в 2016 р. у Млинівському райсуді Рівненської області Підгорному призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з відбуттям строку в кримінально-виконавчій установі з конфіскацією однієї шостої частини майна і позбавленням права обіймати відповідні посади 3 роки.

Далі знову була апеляція і у березні 2017 р. Апеляційний суд Рівненської області поставив крапку у цій історії, залишивши вирок млинівських колег у силі.

Але із зали суду Підгорний вийшов без кайданок. А за кілька днів подав позов до Волинського окружного адмінсуду, щоб скасувати наказ про звільнення з посади судді Ківерцівського районного суду. У день розгляду справи Підгорний передумав поновлюватись на роботі і втік прямо з засідання.

Згодом ківерцівські сусіди відомого судді зауважили, що Підгорний нікуди не зник, а спокійно розгулює містом. Те, що Іван Підгорний справді не відбуває покарання, підтвердили і в прокуратурі.

Правоохоронці повідомили, що у травні 2017 р., через два місяці після набрання вироком законної сили, за скаргою засудженого Івана Підгорного Вищий спецсуд України з розгляду цивільних та кримінальних справ відкрив провадження і в липні призупинив виконання вироку. Виявилось що Підгорний захворів і потребує стаціонарного лікування через проблеми зі здоров’ям.

Журналісти навідались додому до Підгорного у місто Ківерці, але його не застали. Втім сусіди розповіли, що майже щодня бачать Підгорного, а про те, що він лежить в лікарні, їм не відомо. Крім того, у кінці грудня Підгорного бачили на залізнична станція «Ківерці», де він проводжав дружину.

Майно Підгорного, як з’ясувалось з аналізу рішень в судовому реєстрі, теж не конфісковували. Держвиконавець звернувся до Ківерцівського райсуду з поданням про примусове проникнення до приміщення боржника, однак суд відхилив подання повністю. Аргументував це тим, що виконавець не довів, що використав всі можливості вилучити майно добровільно.

Нині Верховний суд України розглядає касаційну скаргу Підгорного на рішення Млинівського райсуду та апеляції. Екс-суддя-хабарник стверджує, що слідство не надало йому можливості ознайомитись із рішенням суду про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій щодо нього. Тож усі докази, здобуті під час таких дій, намагатимуться визнати неналежними.

«Підгорний вкотре чекає милості від рідної Феміди і не за ґратами, як йдеться у вироку і навіть не на лікарняному ліжку, як йдеться в ухвалі Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, а у своїй ківерцівській квартирі», – йдеться в матеріалі.

Журналісти також зауважили, що поки тривала судова тяганина, у 2012-2017 рр. судді Підгорному виплатили 1,05 млн грн. суддівської зарплатні та 50 тис грн. матеріальної допомоги.