Найбільш оплачувана чиновниця Терентьєва подала в суд на АМКУ за «незаконне» звільнення
28.01.2019   //  

Колишня директорка Департаменту організаційної роботи АМКУ Світлана Білянська подала в суд позов про скасування наказу щодо її звільнення, підписаного головою Комітету Юрієм Терентьєвим наприкінці 2018 року. Про це свідчить ухвала Окружного адміністративного суду Києва від 22 січня.

Свої судові вимоги Білянська обґрунтувала порушенням порядку звільнення. Крім того, вона доводитиме, що звільнення було незаконним, і має намір поновитись на роботі – саме для цього попросила суд заборонити антимонопольникам наймати нового директора з організаційної роботи.

Однак, доводи позивачки не спрацювали і суд відмовив у задоволення заяви про забезпечення позову. «В заяві позивач просить зупинити дію рішення АМКУ, яке не є предметом оскарження», – пояснив суд.

Відтак, АМКУ вправі проводити конкурс на посаду директора Департаменту організаційної роботи.

Звільненню Білянської передував судовий процес з подачі НАЗК про визнання її винуватою у вчиненні правопорушення, пов’язаного з корупцією. Йшлося про неподання нею інформації про суттєві зміни у майновому стані в частині отриманої заробітної плати у листопаді 2017 року. Чиновниця отримала 20,23 тис. грн за першу половину місяця, а 23 листопада – ще 84,79 тис. грн у якості міжрозрахункових виплат. Але не прозвітувала про отримані кошти у деклараційному реєстрі.

Оскільки і перша, і друга інстанції визнали вину Білянської, згідно з чинним законодавством, голова АМКУ Юрій Терентьєв мав звільнити чиновницю впродовж триденного строку з моменту надходження примірника рішення суду до Комітету.

Відповідний наказ про звільнення Терентьєв видав 21 грудня 2018 року.

Тим часом, 22 січня Світлана Білянська опублікувала декларацію після звільнення, у якій повідомила про отриманий нею минулого року дохід у вигляді заробітної плати – 884,75 тис. грн. Її чоловік, директор Департаменту конкурентної політики Олександр Білянський, за той же період заробив 770,91 тис. грн.

Нагадаємо, Світлана Білянська (Гудзенко) працює в системі органів АМКУ з 2005 року. У Верховній раді VI скликання допомагала на платній основі нардепу-регіоналу Олексію Костусєву, який протягом 2001-2008 років очолював Антимонопольний комітет.

У 2013-2015 роках Білянська керувала Київським ОТВ АМКУ. Її наступником на посаді став однокурсник голови АМКУ Юрія Терентьєва Олексій Хмельницький. Заступником Хмельницького довгий час працював чоловік Білянської.

Раніше «Наші гроші» підрахували розподіл зарплат і премій керівників департаментів АМКУ. За підсумками минулого року Білянська отримувала в середньому 52 тис. грн на місяць, що є найвищим показником, як серед керівників підрозділів Комітету, так і серед уповноважених на чолі з головою АМКУ Юрієм Терентьєвим.