Звільнили від криміналу за хабар менеджера «ЗЕРЗ», який помирився з бізнесменом у якого вимагав хабар
21.01.2019   //  

Жовтневий районний суд ухвалою від 9 січня задовольнив клопотання прокурора про звільнення від відповідальності комерційного директора ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» Владислава Богуславського за отримання 17 тис грн. для прискорення виплати коштів за підрядом – через примирення сторін.

Згідно з матеріалами справи, ПрАТ «Запорізький електровозоремонтний завод» та ТОВ «Запорізький завод гумотехнічних виробів» наприкінці 2017 р. уклали угоду на поставку товарів (деталі не вказувалися).

«Запорізький завод гумотехнічних виробів» протягом березня-травня поставив їх на 380 тис грн. , з яких «ЗЕРЗ» надалі перерахував лише 170 тис грн.

Тож для прискорення перерахування решти коштів до комерційного директора ПрАТ «ЗЕРЗ Богуславського звернувся юрист ТОВ «Запорізький завод гумотехнічних виробів» Олексій Ломикін, але отримав відповідь про необхідність передачі для цього 17 тис грн. Водночас комерційний директор «ЗЕРЗ» знав, що питання перерахування коштів відноситься до компетенції гендиректора ПрАТ «ЗЕРЗ».

Надалі комерційний директор Владислав Богуславський вказані кошти отримав, після чого його затримали.

На цій підставі слідство відкрило кримінальне провадження № 12018080000000156 за ст. 190 кримінального кодексу (шахрайство), а коли справа дійшла до суду, то прокурор заявила клопотання про звільнення Богуславського від кримінальною відповідальності у зв’язку із примиренням винного та потерпілого.

Потерпілий підтвердив примирення та повернення грошей, не наполягав на притягненні Богуславського до кримінальної відповідальності. Сам комерційний директор свою вину визнав.

Суд це клопотання задовольнив, оскільки злочин невеликої тяжкості, Богуславський раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, примирився з потерпілим та повернув гроші.

Варто додати, що з початку провадження відкривали за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу (отримання неправомірної вигоди). Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

При цьому, звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим можливе, якщо обвинувачена особа вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів і якщо вона відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду. До корупційних злочинів відноситься також обвинувачення за ст. 368.

ТОВ «Запорізький завод гумотехнічних виробів» належить Євгенію Гьотцу та Олександру Карпенку, особа з ПІБ останнього керує «Штаб національного спротиву Запорізької області» та є одним із засновників «Громадська варта Запоріжжя», де у обох, зокрема, засновником є Юрій Ружин. Євгеній Гьотц у державному реєстрі друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств вказується засновником «Запорізький інформаційно-аналітичний портал «Вмєстє». Юрій Ружин у інтрев’ю «Bilka talk» вказував, що «сайт «Вмєстє» входить у орбіту наших підприємств».