Залізничники вкрали 100 мільйонів на пальному для поромів «Шовкового шляху», але вже повернули гроші
20.01.2019   //  

Детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зібрали достатньо доказів, які свідчать про причетність службових осіб філії «Центр транспортного сервісу «Ліски» ПАТ «Укрзалізниця», а також представників комерційних підприємств у заволодінні 98,18 млн грн. під час закупівлі пального для поромів «Герої Шипки» та «Герої Плевни», яке фактично не постачалось. Про це повідомило НАБУ.

17 січня детективи НАБУ та прокурори САП вручили повідомлення про підозру у вчиненні особливо тяжкого корупційного злочину 6 особам: чотирьом представників «Лісків» включно з керівником філії, та директорам двох фірм, задіяних у схемі розкрадання грошових коштів та прикриття злочину.

Як встановило слідство, у 2016 р. «Укрзалізниця» розробляла проект «Шовкового шляху», який передбачав комбіноване товарне сполучення Україна – Китай, шлях якого зокрема пролягав через Чорне море. Для цього на баланс «Укрзалізниці» були передані два пороми «Герої Шипки» та «Герої Плевни», які планувалось використовувати для переправлення морем вантажних вагонів.

Для забезпечення паливно-мастильними матеріалами двох поромів в проекті «Шовковий шлях», філія «ЦТС «Ліски» на початку 2016 року оголосила тендер на закупівлю дизельного пального та мазуту флотського загальною вартістю 101,50 млн грн.

У НАБУ зазначили, що якісні вимоги до предмету закупівлі були виписані під товар, який виробляється тільки на заводі у Казахстані

В торгах прийняли участь ТОВ «Скела Терциум» та ТОВ «Олсам Авто», які в пакеті документів конкурсної пропозиції в супереч вимогам документації з конкурсних торгів не надали документи, що підтверджують якість товару, запропонованого до постачання, проте під час оцінки пропозицій службовці «Укрзалізниці» не звернули на це уваги. За результатами торгів у липні 2016 «Скела Терциум» отримала перемогу та уклала договір постачання 6,7 тис тон мазуту флотського Category ISO-F RME 180 і дизпалива Category ISO-F DMA загальною вартістю 101,5 млн грн.

Проплата по тендеру на ремонт порома “Героїв Шипки”

Невдовзі після цього «Укрзалізниця» так і не реалізувала проект «Шовковий шлях», а після додаткових технічних обстежень поромів спеціалісти «Укрзалізниці» встановили, що їх використання можливе не раніше ніж через рік і лише у разі усунення технічних недоліків поромів. Тендер на ремонт порому «Герої Шипки» вартістю 34,93 млн грн. виграв ПАТ «Завод «Ленінська кузня» президента України Петра Порошенка, по якому згідно даних “Прозорро” встигли перерахувати 29,11 млн грн. Ремонт «Героїв Плевни» не встигли протендерити.

В кінці 2016 року, розуміючи фактичну відсутність потреби у використанні поромів в проекті «Шовковий шлях», а відповідно і у закупівлі «Укрзалізницею» значних обсягів дорогого пального для них, службовці філії спільно з приватниками вирішили не втрачати можливість одержати у власність кошти держпідприємства. В результаті була поставлена об’єктивно необхідна кількість для забезпечення життєздатності поромів під час простою мазуту та дизелю, виробленого одним із заводів на території України загальною вартістю 3 млн грн., а службовці філії перерахували всі кошти по договору, документально оформивши поставку всього обсягу пального.

Таким чином службовці Укрзалізниці та приватники одержали у незаконне володіння 98,18 млн грн., які використали у подальшій господарській діяльності.

У НАБУ зазначили, що після проведення активних слідчих дій особи, причетні до злочину, вжили заходи з відшкодування збитків «Укрзалізниці». Станом на серпень 2018 р. вся сума незаконно відчужених коштів була повернута на рахунки «Укрзалізниці».

Як повідомляли «Наші гроші», за даними НАБУ, «Скела Терциум» перерахувала отримані від «Укрзалізниці» мільйони ТОВ «Варіант Ойл», у якого взагалі відсутні імпортні операції і яке не купляло мазут та дизпаливо згаданих марок.

Власниками «Скела Терциум» є  Сергій Непом’ящий (керівник фірми) та Євгенія Федорович, яка в 2015 р. балотувалася у Полтавську міськраду від ВО «Батьківщина», і є сестрою дружини полтавського бізнесмена Сергія Бєлашова.

За однією адресою з переможцем по вул. Сергія Струтинського, буд. 13-15, офіс 509/2 прописане ТОВ «Газоторгова компанія» Олексія та Антона Дубасів. Останній до сих пір є помічником нардепа Олександра Онищенка, який переховується за кордоном і якого НАБУ звинувачує в створенні злочинної групи для розкрадання природного газу, видобутого в рамках спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування»,  в результаті чого державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

ТОВ «Олсам Авто» належить Ігорю Зарві.