Медики ДУСі знесли тендер, щоб не йти на розбір польотів в АМКУ
18.01.2019   //  

ДУ «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами вдруге оголосив закупівлю реагентів для КДЛ очікуваною вартістю 2,27 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

17 грудня Центр профілактичної та клінічної медицини оголосив закупівлю ліків за трьома лотами загальною очікуваною вартістю 2,94 млн грн. Йшлось про реагенти для КДЛ, препарати для наркозу та наркотичні, психотропні засоби.

Однак, двоє учасників ринку поскаржились тендерній колегії АМКУ на дискримінаційні вимоги замовника. Зокрема, ТОВ «Чернівціфармація» звернуло увагу, що у переліку лікарських засобів до придбання Центр прописав розчин для інфузій «Парацетамол» у дозуванні 10 мг/мл 20 мл, однак вказаним вимогам відповідає лише один лікарський засіб – «Інфулган» виробництва ТОВ «Юрія-Фарм».

ТОВ «Зайдекс УА» відмітило, що дискримінаційним є бажання замовника придбати препарат з міжнародною непатентованою назвою «Севофлуран» з вимогою про наявність у пластикових флаконах ковпачка системи Quik fil. Препарат з МНН «senoflurane» представлений в Україні чотирма виробниками, але лише один виготовляє його зі згаданим ковпачком (препарат «Севоран»).

Тендерна колегія АМКУ мала розглянути скарги 18 січня, однак 3 січня замовник відмінив торги. При цьому зіслався на відсутність подальшої потреби у закупівлі.

10-11 січня Центр оголосив дві нові закупівлі – за першою оголосив намір придбати реагенти для КДЛ на 2,27 млн грн, а за другою, що розділена на два лоти, – «Севофлуран» та наркотичний «Фентаніл» за 1,98 млн грн.

Уже 14 січня один із учасників ринку попередив замовника про високу ймовірність дослідження його тендерної документації в АМКУ – через її дискримінаційну складову.

«Дана закупівля сформована так, що жоден виробник та/або офіційний представник не має можливості поставити повний перелік товарів і буде вимушений перекуповувати їх, що спричинить значне подорожчання товарів», – попередив учасник.

Також було відзначено, що перелік продукції до замовлення передбачений для різних груп товарів, тому необхідно розділити закупівлю на лоти – це дасть можливість приймати участь більшій кількості учасників. Учасник запропонував формування таких лотів: набори для біохімічних досліджень, для коагулогічних досліджень, для гематологічних досліджень, для ІФА, для визначення групи крові, мікробіологія, а також витратні матеріали для аналізаторів.

Замовник не задовольнив вимоги, викладені у зверненні, пояснивши, що «бажання учасника поділити на лоти дану закупівлю, за якими він має можливість здійснити поставку та виділення цих позицій в окремий лот, є порушення Закону «Про публічні закупівлі, оскільки дане виокремлення відбуватиметься під конкретного учасника»».

Керівником «Науково-практичного центру профілактичної та клінічної медицини» ДУС є Дмитро Дячук. За підсумками минулого року отримав 519 тис. грн заробітної плати.