Залізниця замовила світильники фірмі, по якій НАБУ розслідує змову з посадовцями залізниці
15.01.2019   //  

Регіональна філія «Донецька залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» 29 грудня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Елпо Україна» на модернізацію» двох електропоїздів ЕР2Т за 1,02 млн грн.

Про це пише «Залізниця без корупції» з посиланням на дані системи «Прозорро».

Під модернізацією розуміється встановлення у вагонах електропоїзду світильників на базі світлодіодів.

Загалом планується оновити освітлення в 10 вагонах двох електропоїздів. Під час модернізації постачальник має встановити по 4 освітлювальних прилади в тамбурах вагонів та від 16 до 20 освітлювальних приладів в салоні кожного вагона, потужністю до 20Вт кожен.

Таким чином за встановлення одного освітлювального приладу на 20 Вт залізниця заплатить близько 4 200 грн.

Єдиним конкурентом переможця на торгах було ТОВ «Сенкс». Не зважаючи на різницю в пропозиціях учасників менш як 5 тис грн. жоден з конкурентів не знизив під час аукціону стартової ціни.

«Елпо Україна», яке зареєстроване в Києві по вулиці Алма-Атинська, 2/1 де окрім неї зареєстровано ще більш як шістдесят фірм. У довідці щодо наявності матеріально-технічної бази  «Елпо Україна» вказало, що орендує офіс та склад в Броварах на вул. Січових Стрільців,11.

Фірма фігурує в кримінальній справі НАБУ, згідно з якою встановлено, що службові особи ПАТ «Укрзалізниця» протягом 2015-2017 років, за попередньою змовою із ТОВ «Елпо Україна», заволоділи коштами «Укрзалізниці» в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовим становищем під час організації та проведення закупівель товарно-матеріальних цінностей для потреб залізниць.

«Елпо Україна» належить Давидовій Олені, Білоус Наталії та мешканцю непідконтрольного Україні міста Луганської області Шинковенко Андрію.

Конкурент по тендеру ТОВ «Сенкс» у своїй тендерній пропозиції не надав жодного технічного документа, наче і не розраховував на перемогу. «Елпо Україна» також не надало калькуляцію на послуги, що обумовлене в тендерній документації в Додатку №4 розділ ІІ, що не дозволяє проаналізувати вартість робіт та матеріалів.

Всі роботи мали бути виконані у лютому 2019 року в Лиманському моторвагонному депо.

 

Від «Наших грошей»

В рамках досудового розслідування справи 52017000000000502 від 19.07.2017 р. НАБУ встановило, що в період 2014-2017 р.р. службові особи «Елпо Україна» та ТОВ «Броварське електротехнічне об’єднання»№  за попередньою змовою із посадовцями «Укрзалізниця» прийняли участь в семи тендерах. Мова йде  про постачання засобів живлення, електротехнічного обладнання, зарядних пристроїв та іншого обладання структурним підрозділам залізниці. Слідство встановило, що залізниця викладала тендерні вимоги зазделегіть виписані під згадані дві фірми, в подальшому тільки їм узгоджувалося креслення, інші учасники отримували або відмову в погодженні або взагалі не отримували жодної відповіді. Таким чином, залізниця через спотворені тендери уклала з «Елпо Україна» та «Броварське електротехнічне об’єднання» угод на 27 млн грн.

В НАБУ вважають, що обидві фірми контролювалися фактично однією людиною, яка через посередника вийшла на посадовців «Укрзалізниці».

«Броварське електротехнічне об’єднання» записане на мешканця Броварів Артема Концевича.