У Філатова без пояснень змістили на рік завершення будівництва стадіону за 150 мільйонів, за яке вже заплатили 70 мільйонів
15.01.2019   //  

До кінця 2018 року комунальне підприємство «Спорт-інвест» Дніпровської міськради повинно було показати городянам готовий або майже готовий новий стадіон європейського рівня імені Петра Лайка вартістю 148,89 млн грн., але з невідомих причин термін завершення його будівництва фірмою ТОВ «СК «Стройінвест» перенесли на рік. Про це повідомив «Громадський контроль» (Дніпро).

КП «Спорт-інвест» замовив ТОВ «СК «Стройінвест» реконструкцію спортивного комплексу та будівель за адресою вул. Універсальна, 18А у м. Дніпрі за 148,89 млн грн. у лютому 2018 р. Згідно з договором, будівництво повинно були закінчено до кінця минулого року.

ГромКонтроль вирішив перевірити, як ідуть роботи, однак замість трибун і бігових доріжок побачив пустир, покритий снігом. Водночас, були виконані підготовчі роботи (ще станом на осінь).

Стадіон станом на осінь 2018 року

Активісти також з’ясували, що згідно з реєстром казначейських транзакцій, замовник «Спорт-інвест» перерахував підряднику «СК «Стройінвест» майже 70 млн грн. Крім того, з’ясувалося, що майже 59 млн грн. з цієї суми вже підтверджені актами виконаних робіт, тобто роботи на 40% загальної вартості стадіону вже нібито зроблені і прийняті замовником.

«Чи може бути так, що акти підписані, а робіт не видно? Теоретично – так. Наприклад, якщо на ці гроші закуплено якесь обладнання, але до сих пір не встановлено», – йдеться в матеріалі.

Щоб розібратися, що ж сталося насправді, ГромКонтроль вирішив проаналізувати акти виконаних робіт, надіславши КП «Спорт-інвест» запит. Але за три місяці отримати ці акти активістам так і не вдалося. Спочатку комунальники повідомили, що не мають можливості відсканувати документи і надіслати. На що ГромКонтроль запропонував самим приїхати до підприємства і відсканувати все самостійно. Після цього керівництво підприємства перестало контактувати з активістами.

«З цієї дивної поведінки напрошується висновок, що в актах виконаних робіт можуть бути вказані неіснуючі роботи, матеріали або обладнання, а це вже – кримінальна відповідальність. Якщо так, то за останні три місяці, коли ми почали активно запитувати інформацію, і стало зрозуміло, що «нишком» підписати документи про невиконані роботи не вийде, ці акти просто переробили. Інакше як пояснити, що 27 грудня, тобто в передостанній робочий день року, тобто вже після запланованого закінчення робіт і через пару днів після нашого візиту, на сторінці тендера з’являється новий графік виконання робіт, який зміщує майже все будівництво на цілий рік», – йдеться в матеріалі, а якому також зазначається, що це пряме порушення закону про публічні закупівлі, якщо для такого перенесення немає дуже вагомих підстав, проте ні в додатковій угоді, ні в новому графіку немає ні слова про причини перенесення.

Крім того, в договорі на ремонт стадіону ім. Лайко відсутні чіткі штрафні санкції щодо можливих зривів термінів, як, втім, і гарантії.

Щодо підрядника «СК «Стройінвест», то його одноосібним власником є Денис Островський. Згідно з тендерною документацію, фірма орендує виробничу площадку у колективного підприємства «Дніпроуніверсал», з яким має офіс в одній будівлі. Як повідомляв «Громадський контроль», печатка цього підприємства була вилучена в рамках кримінального провадження про викрадення двох чиновників, за яким свого часу визнав провину і був засуджений екс-заступник голови Дніпропетровської ОДА при Ігорю Коломойському Геннадій Корбан.

Керівником «Дніпроуніверсал» працює Лариса Островська, яка зареєстрована за однією адресою з власником «СК «Стройінвест» Денисом Островським і Олександром Гребенюком. Гребенюк і Островський разом керують фірмою ТОВ Фірма «ВЛК».

Гребенюк також пов’язаний спільним бізнесом з Оксаною Чупріною, яка значиться серед кінцевих бенефіціарів «Дніпроуніверсал», тільки не КП, а ТОВ, печатка якого теж була серед вилучених у справі про викрадення.

ГромКонтроль зауважив, що подібних зв’язків між Островськими, Гребенюк та Чупріною в різний час і з різними юридичними особами досить багато. Крім того, Оксана Чупріна і її чоловік Володимир Горб володіють великою кількістю загальної нерухомості з мером Дніпра Борисом Філатовим, Мариною Філатовою і Вікторією Корбан – сестрою Геннадія Корбана. Це видно з декларації чоловіка Оксани Чупріни – Володимира Горба, в якій вказані і земля, і нежитлові приміщення, і паркувальні місця.

За підсумками розслідування «Громадський контроль» направить звернення до правоохоронців.