Оточення Журила за чверть мільярда продасть «ОГХК» паливо на 10-40% дорожче від ринку
15.01.2019   //  

Філії ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 8 і 10 січня уклали три угоди з ТОВ «Торговий дім «Еко-Сервіс» про постачання палива у поточному році на загальну суму 280,96 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

«Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» за 248,25 млн грн. замовив 8 275 т дизельного палива по 30 тис грн./т.

Це на 13% дорожче від середньої гуртової ціни дизелю на ринку, яка, за даними видання «EnKorr», нині становить 26 570 грн./т. Тобто різниця на усьому обсягу поставки становить 26,89 млн грн грн.

Паливо оплачуватимуть протягом 120 банківських днів після поставки.

«Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» за 32,71 млн грн. замовив:

  • 685 т дизельного палива по 36 855 грн./т, що на чверть дорожче за ціну від «ТД «Еко-Сервіс» для «Вільногірського ГМК» і на третину дорожче за згадану ринкову ціну,
  • 22 т бензину АИ-95-К5 Євро по 42 тис грн./т,
  • 160 т бензину АИ-95-К5 Євро по 39 660 грн./т,
  • 2 т керосину по 42 600 грн./т,
  • 2 т розчинника складного органічного «Solvent Galosche» 55 800 грн./т.

Бензин на 36-44% дорожчий від нинішньої гуртової ціни на ринку в 29 200 грн./т.

«Вільногірський ГМК» провів закупівлю за переговорною процедурою, а «Іршанський ГЗК» – через відкриті торги приватному електронному майданчику «Rialto», який не підключений до державної системи «Прозорро», хоч і побудований на її основі. А потім опублікували договори у «Прозорро» за процедурою звітування про укладений договір.

Вартість договорів перевищувала поріг для звичайних замовників на товари і послуги у 200 тис грн., після якого гірники мали би проводити відкриті торги за законом «Про публічні закупівлі» на одному з авторизованих у системі «Прозорро» майданчиків.

Раніше обидва комбінати проводили закупівлі через відкриті торги у «Прозорро». Отже, тоді вони вважали, що є замовниками у розумінні закону «Про публічні закупівлі» та зобов’язані проводити тендери відповідно до вимог цього закону лише на майданчиках, підключених до «Прозорро». Однак вони оголошували відкриті торги у «Прозорро» востаннє ще в лютому 2018 року, а потім остаточно перейшли на «Rialto».

Єдиним суперником на торгах «Іршанського ГЗК» було жовтоводське ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Електронтехсервіс Лтд» Валентини Зерній і директора Андрія Зернія. Проти нього поліція Харкова веде кримінальне провадження щодо заволодіння 205 тис грн. комунального «ЦЕМД та МК». Дніпровське відділення АМКУ довело фіктивність конкуренції на тих торгах «ЦЕМД та МК», оштрафувало їх, але програло справу у суді.

Жовтоводський «Еко-Сервіс» належить Ігорю Ведуті – співзасновнику благодійного фонду ім. Віктора Замули «Наше місто» разом із Русланом Журилом, нині відстороненим очільником ОГХК, а до того замдиректора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергія Дробота. Дробот зараз очолює державний концерн «Ядерне паливо», куди входить і СхідГЗК.

Свого часу серед засновників фірми було ТОВ «Енерджі трейд груп», через ланцюжок пов’язане із самим Журилом.

Нагадаємо, відсторонений керівник «ОГХК» Руслан Журило (а до того – заступник екс-директора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергія Дробота) знаходиться під слідством. НАБУ підозрює його у нанесенні збитків держпідприємству на 300 млн грн. на експортних схемах. Журило знаходиться на свободі, оскільки за нього вніс заставу в розмірі 12 млн грн. нардеп від «Народного фронту» Микола Княжицький.

Із 2008 року «Еко-Сервіс» виграв тендерів на 2,53 млрд грн., майже всі – у СхідГЗК.