Півмільярда «ОГХК» в обхід «Прозорро» отримав перелицьований старий фаворит
11.01.2019   //  

Філії ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» у грудні повідомили про намір укласти вісім угод із ТОВ «Юнайтед Глобал Лоджистік» про транспортні послуги на загальну суму 483,84 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На 2019 рік «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» замовляє залізничні перевезення і транспортне обробляння вантажів на суму 283,02 млн грн., а «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» – на суму 200,82 млн грн.

Комплексна ставка за транспортне обробляння вантажів у портах «Чорноморськ», «Одеса» і «Южний» для «Іршанського ГЗК» дорівнює 292 грн./т, плата за зберігання понад 25 діб – 1,27 грн./т, плата за послуги митних брокерів – 474 грн./шт. без ПДВ. Рік тому ставка в угоді «Іршанського ГЗК» з ТОВ «Арена Марин» щодо цих самих портів була на 30% нижчою – 225 грн./т, плата за зберігання понад 25 діб у вісім разів вищою – 10,81 грн./т, а плата за послуги митних брокерів на 5% вищою – 500 грн./шт. без ПДВ.

Комбінати провели закупівлі шляхом відкритих торгів на приватному електронному майданчику «Rialto», який не підключений до державної системи «Прозорро», хоч і побудований на її основі. У «Прозорро» оприлюднено лише звіти про вже підписані чотири договори. Хоча вартість договорів перевищувала поріг для звичайних замовників на товари і послуги у 200 тис грн., після якого гірники мали би проводити відкриті торги за законом «Про публічні закупівлі» на одному з авторизованих у системі «Прозорро» майданчиків.

Раніше обидва комбінати проводили закупівлі через відкриті торги у «Прозорро». Отже, тоді вони вважали, що є замовниками у розумінні закону «Про публічні закупівлі» та зобов’язані проводити тендери відповідно до вимог цього закону лише на майданчиках, підключених до «Прозорро». Однак вони оголошували відкриті торги у «Прозорро» востаннє ще в лютому 2018 року, а потім остаточно перейшли на «Rialto».

Створена в серпні 2018 року одеська «Юнайтед Глобал Лоджистік» вперше отримує державні підряди. Фірма належить директору Олександру Кулику з Одеси – власнику чорноморського ТОВ «Смак Груп» на чолі з Оленою Потаповою. Раніше він володів одеською фірмою «Арена Марин», яка раніше отримувала транспортні підряди «ОГХК», а восени 2018 року її переписали на Євгена Ричагова.

«Арена Марин» прописана із переможцем на Польському узвозі, буд. 11, 9 пов., оф. 7. Із 2015 року вона отримала транспортних підрядів виключно «ОГХК» на 300,19 млн грн.

Єдиними конкурентами на торгах були ТОВ «Ефі-Транс» Ольги Колікової або ТОВ виробничо-комерційна фірма «Мегаполіс» Ігоря Перепелиці, Сергія Діордійчука і Валерія Щербіна, які раніше змагалися з попередніми виконавцями транспортних послуг для «ОГХК» –фірмою «Арена Марин» і ТОВ «Юнітранс Оператор».

Нагадаємо, відсторонений керівник «ОГХК» Руслан Журило (а до того – заступник екс-директора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергія Дробота) знаходиться під слідством. НАБУ підозрює його у нанесенні збитків держпідприємству на 300 млн грн. на експортних схемах. Журило знаходиться на свободі, оскільки за нього вніс заставу в розмірі 12 млн грн. нардеп від «Народного фронту» Микола Княжицький.