Перед згортанням схеми з апробацією Держгеонадра без аукціонів роздало родовища газу по всій країні
11.01.2019   //  

Тимчасовий в.о. державної служби геології та надр Олег Кирилюк 27 грудня підписав наказ №521 про видачу спецдозволів без проведення аукціонів на користування 20 років шістьма родовищами газу та нафти в різних областях України.

ТОВ «Антарес-9» отримало в користування Королівське родовище в Закарпатській області для видобутку газу та супутних компонентів.

«Антарес-9» в листопаді змінило місто реєстрації з Запоріжжя на Київ, а його власниками стали Євген Вилгін та відомий раніше по роботі в газових проектах Дмитра Фірташа бізнесмен Ігор Воронов. Зараз Воронов відомий як співвласник «Укрлітійвидобування» та бізнес-партнер по енергетичним проектам нардепа Вадима Новинського. Директором «Антаресу-9» стала Оксана Шульга. Фірма зареєстрована з основним видом діяльності – купівля та продаж власного нерухомого майна, в переліку КВЕДів відсутня згадка про видобуток надр.

Фірма нині прописана на вул. Редут на, 67. Сервіс opendatabot.ua вказує співзасновниками ОСББ цього будинку є Воронова Олексія Мартиновича (можливо батька–Ігоря Воронова) та Ігоря Кривецького, екс-нардепа від «Свободи».

ТОВ «Мастер Літ Індастрілз» отримало в користування на 20 років П’ятигорівську площу в Чернігівській області для видобутку нафти та газу, розчиненому в нафті. Раніше засновниками цієї фірми був вже згаданий Ігор Воронов та Юрій Кізілов. Нині вона записана на ТОВ «Укрнафта Ресурс» та ТОВ «Укрсенд інвестментс». За даними Youcontrol, з 27 грудня 2018 (в день, коли Кирилюк підписав наказ про видачу спецдозволу) директором фірми став Вадим Чижиковський.

Власником «Укрнафта Ресурс» є ТОВ «КУА «Славутич-інвест», яке входить до засновників компанії «Агрінол» нардепа Олександра Пономарьова.

Власником та директором «Укрсенд інвестментс» є львів’янин Назар Ружицький.

ТОВ «Аталан» отримала для видобутку природного газу та конденсату Цимбалівську площу, що розташована в Полтавській та Сумській області. Фірма записана на «Юлпіанно холдинг лтд» з Сейшельських островів, яке не назвало своїх бенефіціарів. Компанія стала власником «Аталан» на початку цього року, її поперденій власник Андрій Гордійчук зайняв посаду директора. Раніше фірма займалася сільських господарством, але в травні 2018 року змінила діяльність на діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії.

«Газовидобувна группа» отримала для видобутку газу та конденсату Тисівську ділянку в Івано-франківській області. Фірма була створена в квітні 2018 року, власником вказаний Орест Горак зі Львова. До минулого листопада фірма належала Богдану Фіголю.

Інше підприємство «Газ-Інвест Актив», також в Івано-Франківській області отримало на 20 років Небилівську площу. Фірма була створена у квітні 2018 року, її власником вказаний киянин Євген Давиденко, а керівником Роман Кольба.

ТОВ «Сабіна Компані Лімітед» отримало для видобутку нафти та газу Боутинську структуру Боутинської площі, що в Одеській області. Власниками фірми є Владислава Мокренко, Ілля Скляров та Ірина Малікова. За даними ЗМІ, на засіданні комісії Одеської облради, де розглядалося питання погодження спецдозволу «Сабіна Компані Лімітед», фірму представляв Анатолій Амелін – чоловік нардепа від «Самопомочі» Олени Сотник. Хоча підприємство зареєстроване в 1992 році, інформація про наявність у неї спецдозволу на роботу з надрами раніше відсутня.

Нагадаємо, на початку грудня Держгеонадра без проведення аукціонів видало спецдозволи ТОВ «Віленда Ресурс 2000», ТОВ «Надра Сервіс Інвест», ТОВ «Надра Ойл Груп» та ТОВ «Трендс Сістем» на користування газовими родовищами в Полтавській області.

Всі дозвільні документи видаються по схемі апробації, коли купівля геологорозвідувальної інформації дозволяє фірмам отримати в користування родовища. В Кабміні заявили, що цей принцип без конкурсної роздачі надр буде припинено з 2019 року.

 

Юрій Школяренко, “Наші гроші”