Рідна фірма радника Ставицького під час «тендерного бану» виграла тендери на 6 мільйонів
10.01.2019   //  

Касаційний господарський суд відмовив у задоволенні скарги ТОВ «Беніш Джі Пі Ес Україна», залишивши без змін висновки нижчих судів, а також рішення Харківського ОТВ АМКУ про антиконкурентні узгоджені дії між «Бенішем» та ТОВ «Супутник-Сек’юріті» на публічних торгах у Харкові.  Про це свідчить постанова суду від 18 грудня.

Йдеться про спроби компанії «Беніш Джі Пі Ес Україна» скасувати та визнати неправомірним рішення Харківського відділення АМКУ від березня 2015 року. Тоді антимонопольники оштрафували «Беніш» та «Супутник-Сек’юріті» за спотворення у 2012 році торгів місцевого КП «Тролейбусне депо №2» щодо закупівлі послуг з управління обчислювальними засобами.

Фірми у березні 2015 року мали бути внесені до «чорного списку» АМКУ як такі, що протягом наступних трьох років не можуть брати участь у відкритих торгах.

Але вже в другій половині 2015 року «Беніш» виграв торги аеропорту «Бориспіль» на техобслуговування системи геоінформаційного контролю за 989 тис. грн. Ця закупівля була оголошена у липні 2015 року, тобто після винесення спірного рішення ОТВ АМКУ. А весною 2016 року «Беніш» виграв відкриті торги Управління «Укргазтехзв’язок» «Укртрансгазу» за аналогічним предметом закупівлі із пропозицією 5,35 млн грн.

Філія «Укртрансгазу» намагалась відхилити пропозицію «Беніша», посилаючись на перебування учасника у «бані» АМКУ. Однак, «Беніш» оскаржив це рішення замовника в Комітеті.

З’ясувалось, що напередодні компанія у судовому порядку призупинила дію рішення антимонопольників через вжиття заходів забезпечення позову, отримавши відповідне розяснення суду. Якраз у той період часу «Беніш» розпочав судовий спір з харківським ОТВ, який тривав аж до грудня 2018 року – тобто довше, ніж заборона для порушників брати участь у публічних торгах. У судовому позові компанія захищала не лише свою невинуватість, але й відстоювала непричетність до антиконкурентних узгоджених дій «Супутник-Сек’юріті», яке виступило третьою особою.

Так, суди взялись розглядати  справу ще восени 2015 року. Відтоді матеріали опинялись у суді касаційної інстанції чотири рази. Тричі поспіль за скаргою «Беніш Джі Пі Ес Україна» суд повертав справу на новий розгляд і лише за четвертим розглядом Касаційний господарський суд вирішив залишити скаргу компанії без задоволення.

Колегія суддів у складі головуючого Богдана Львова, а також суддів Ірини Булгакової та Володимира Селіваненка резюмували, що докази регулятора щодо спотворення згадуваних торгів досліджені судами попередній інстанцій повною мірою при правильному застосуванні норм матеріального і процесуального права.

Нагадаємо, ТОВ «Беніш Джі Пі Ес Україна» зареєстроване на компанію «Сек’юріті Сістемз Енд Девелопмент Лімітед» (54,5%, Мальта) та київське товариство з іноземними інвестиціями «ТД “Укртекст”» (45,5%). Остання належить Віктору Чопенку і компанії «Беніш Груп Лімітед», яка також зареєстрована на Мальті.

Ще на початку 2016 року засновником «Беніш Джі Пі Ес Україна» був також Євген Фельдшеров, відомий як позаштатний радник екс-міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького у 2013 році.

Нагадаємо, після втечі з України Едуарда Ставицького генпрокуратура повідомляла, що у 2012 році Міністерство природи під керівництвом Ставицького купило устаткування на 9,7 млн грн у «Беніш Джі Пі Ес Україна». Міністерство дало право «Беніш Джі Пі Ес Україна» самому розробити тендерну документацію. Придбана продукція з часу закупівлі за цільовим призначенням не використовувалася. За фактом зловживання службовим становищем посадовцями Мінприроди генпрокуратура відкрила кримінальне провадження, однак, за інформацією із судового реєстру, востаннє рух у справі відбувався ще у вересні 2014 року.

Сам Ставицький після Революції гідності втік до Ізраїлю та отримав ізраїльське громадянство на ім’я Натана Розенберга.