Верховний суд підтримав нову експертизу у справі «Укртатнафти» проти АМКУ на користь Коломойського
09.01.2019   //  

Касаційний господарський суд за скаргою Антимонопольного комітету залишив в силі призначену апеляційною інстанцією судову експертизу у межах тяжби «Укртатнафти» проти Комітету про неправомірність висновків регулятора у справі щодо спотворення «Укртатнафтою» та компаніями групи «Приват» аукціонів ПАТ «Укрнафта» на придбання нафти і газового конденсату у 2015 році.

Про це свідчить постанова суду від 10 грудня.

У судовому реєстрі прихований текст ухвали, якою Київський апеляційний господарський суд 17 квітня 2018 року призначив комплексну судову експертизу у справі, тож перелік питань експертам невідомий.

Із постанови Верховного суду випливає, що суддя апеляційної інстанції Світлана Пашкіна самостійно призначила судову експертизу, пославшись на потребу дослідити питання, що мають значення для справи і вимагають «спеціальних знань у сфері іншій, ніж право».

На переконання АМКУ, більшість поставлених експертам питань не стосуються предмета спору в справі. Крім того, антимонопольники відмітили, що призначивши експертизу суд порушив норми матеріального та процесуального права, адже тим самим повернувся до стадії підготовки справи, тоді як місяцем раніше уже перейшов до її розгляду по суті.

Дослідивши доводи сторін Верховний суд резюмував, що ухвалу суду апеляційної інстанції про призначення експертизи не можна оскаржити у касаційному порядку. Відтак суд закрив касаційне провадження з перегляду спірної ухвали.

Експертизу проводитиме Київський науково-дослідний інститут судових експертиз, а саме провадження у справі зупинили до моменту отримання експертного висновку.

Нагадаємо, йдеться про судовий спір між «Укртатнафтою» та АМКУ щодо визнання недійсним рішення регулятора від березня 2017 року, згідно з яким «Укртатнафта» отримала 1 млрд грн штрафу за спотворення результатів аукціонів на придбання нафти і газового конденсату ПАТ «Укрнафта» разом з компаніями групи «Приват» Ігоря Коломойського.

Усі фігуранти тієї справи, окрім «Прикарпаттянафтотрейду», якому дістались 3,33 тис. грн штрафу, успішно оскаржили висновки АМКУ у першій інстанції і сьогодні «тримають» судові процеси у межах апеляційної інстанції («Укртатнафта», «Нафтопереробний комплекс-Галичина», «Котлас», «Галнафта», «Гарант-УТН»).

Додамо, сьогодні в АМКУ перебуває ще одне майже завершене розслідування про антиконкурентні узгоджені дії підприємств групи «Приват» на ринку пального, фігурантом якого з-поміж низки компаній є і «Укртатнафта». Розгляд цього провадження «приватівці» заблокували через суд, якраз напередодні прийняття Комітетом попередніх висновків у справі. 4 грудня, коли АМКУ зробив спробу розглянути справу, на засіданні з’явився держвиконавець із нагадуванням про судову заборону.