Підтверджено вирок судді-хабарнику – 10 років тюрми за 5000 гривень з п’яного водія
09.01.2019   //  

26 грудня Вінницький апеляційний суд залишив без змін вирок суду першої інстанції від 2016 року, згідно з яким суддя Микола Мотрук отримав покарання у вигляді 10 років ув’язнення за хабарництво, а також конфіскацію майна та заборону працювати суддею протягом трьох років.

Про це написав Микита Панасенко на вінницькому сайті «20 хвилин».

Згідно з вироком Вінницького міського суду від 13 вересня 2016 р., Микола Мотрук на час затримання працював в Іллінецькому районному суді. Потім його перевели у Вінницький райсуд.

У вироку викладені обставини його справи. Згадується кілька хабарницьких епізодів. Зокрема, за версією слідства, Микола Мотрук попросив 5000 грн. (у 2012-му це було $630) за те, щоб пом’якшити покарання водію, якого спіймали нетверезим за кермом.

Спочатку суддя призначив позбавити чоловіка посвідчення водія на три роки, а коли отримав гроші — підробив власну попередню постанову, де змінив покарання на 60 годин громадських робіт.

Обвинувачений провину не визнав, нічого в суді не пояснював. Але покарання отримав. Тепер, у 2018-му, апеляція підтвердила термін у 10 років позбавлення волі.

До набрання вироку законної сили суддя знаходиться під дією запобіжного заходу – особистого зобов’язання.

У квітні 2018 р. Вища кваліфікаційна комісія суддів України рекомендувала звільнити з посади Миколу Мотрука, як такого, що не відповідає займаній посаді.

Станом на 26 грудня 2018 року, прізвище Мотрука ще значиться у списку суддів Вінницького районного суду.

А щодо конфіскації майна, то, згідно з останньою декларацією Миколи Мотрука, він не має ані нерухомості, ані автомобілів.