Німці та данці візьмуть половину із третини мільярда на ремонт каналізації під Дніпром
28.12.2018   //  

ПрАТ «АК «Київводоканал» 26 грудня за результатами тендеру замовило ТОВ «Натеко Енерго Монтаж» ремонт каналізації під Дніпром за 369,93 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До вересня 2020 року реконструюють три із семи дюкерних переходів через Дніпро для перекачування стоків із правого берега на Бортницьку станцію аерації. Зараз про стан пошкоджених дюкерів відомо мало, однак водоканал ще в 2010 році виявив між ними дві ями внаслідок видобування піску земснарядом, а катодний захист труб давно не працює.

За даними ДФРР, вартість реконструкції усіх семи дюкерів складе 985,44 млн грн.

На переможця припадає 45% вартості підряду. Субпідрядник «Kanal-Turpe Gochsheim GmbH & Co. KG» (Німеччина) проінспектує дюкери спецкомплексом CCTV та очистить внутрішню поверхню спецкомплексом за 10% вартості підряду. Субпідрядник «Per Aarsleff A.S.» (Данія) санує їх полімерним рукавом за безтраншейною технологією CIPP (Сured-in-place pipe) на 45% вартості підряду. (Про технологію, яку застосовували в Сочі перед Зимовою Олімпіадою 2014 року, можна прочитати тут.)

Підсумкову відомість ресурсів і кошториси не було оприлюднено, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Гарантійний строк на роботи складає 10 років, на обладнання – за паспортами виробників, а на самопливні та напірні полімерні рукава «Aarsleff» 1400х30 мм із Данії – 50 років.

На заробітну плату піде 16,70 млн грн., тобто 5% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 3% – 9,53 млн грн. Ціна угоди на 0,1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 370,35 млн грн.

Власниками «Натеко Енерго Монтаж» є Ольга Біркадзе та Олександр Володимирович Омельченко. Останній також володіє ТОВ «Строй Енерго Інвест» із киянкою на ім’я Ліа Нешта, ГО «Справедлива мета» зі Світланою Дорошкиною, Тетяною Вальчук і Дмитром Дніпровим, а раніше – ще й ТОВ «Аквасістем Груп» із Володимиром Володимировичем Омельченком. Ольга Біркадзе є співзасновницею ТОВ «Бізол» із Гіулі Ерадзе. Ліа Нешта володіє ТОВ «Строй-Гарант Інвест» на чолі з Олексієм Нештою, яке зокрема виконувало передпроектні роботи ЖК «Рибальський» (детальніше у статі «Будка на Рибальському»).

Переможець орендує всю техніку і три спецкомплеси у ТОВ «Трансальянсгруп» Георгія Біркадзе, Гіулі Ерадзе та Сергія Данилевського, яким керує Святослав Пузняк.

У соцмережах писали, що Георгій Біркадзе представлявся помічником прокурора природоохоронного нагляду Прокуратури Київської області. Це нібито відбулося на території ЖК «Печерський бастіон» («Royal Hills»), який будує ТОВ «Інноваційна будівельна компанія», чиїми засновниками є Автанділ Хачідзе,  ТОВ «Теомат», ТОВ «КУА «Капітал Інвест» і кіпрські «Гріффіт Лімітед» та «Прем Інвестментс Лімітед». Цей ЖК на місці Звіринецького скверу – одна із забудов «Укогруп» Анатолія Войцехівського.

Єдиним конкурентом було столичне ТОВ «БК Атлант Плюс», чиїми засновниками є Хатуна Гіоргобіані з Грузії та Володимир Лаппа із Броварів – керівник київської обласної організації політичної партії «Український дім», яку очолює директор ДП «Український дім» Юрій Стельмащук. При цьому ніхто не знижував ціну під час аукціону.