Будівельні афери Києва. Схема «Сарай на золотій землі»
28.12.2018   //  

Розповімо про схему, як дешево отримати у Києві землю під будівництво висотки, і щоб тебе за це ніхто не посадив.

Суть схеми в чотири ходи: купити комунальний будинок (розвалюху), взяти в оренду землю навколо нього, знести будинок і побудувати висотку.

Тут є, щоправда, одна проблема: треба відсікти інших конкурентів.

Вирішується вона так: знайти чиновника, який виставить на аукціон будинок з такою ділянкою, на якій не можна будувати житло. Тобто із землею, яка нікому не потрібна. Ти без конкуренції виграєш аукціон, а одразу після цього чиновник міняє функціональне призначення землі. Ти будуєш будинок, збираєш гроші і матеріально дякуєш всім причетним.

Ось один зі свіжих прикладів. Місцезнаходження ділянки: вул. Військовий проїзд, 6. Це колишні землі «Київводоканалу» у Центральному історичному ареалі Києва.

У  2017 році ТОВ «Будавіа Інвестмент» купило тут з аукціону комунальне приміщення в 1415 кв м. Навколишня ділянка -1,53 га.

Оскільки на цих землях можна було зводити лише громадські споруди , то й аукціонні ціни були невисокими. «Будавіа Інвестмент» купив приміщення за 25,69 млн грн. Принагідно – нормативна оцінка ділянки (1,53 га), на якій вони знаходяться – 89,16 млн грн. Про ринкову вартість навіть не згадуємо.

Покупка почала себе виправдовувати практично одразу. Завдяки подальшим діям чиновників.

10 липня 2018 року Київрада затвердила детальний план території (ДПТ) у Печерському районі столиці  на 93,83 га. Представники громадськості різко протестували проти його ухвалення, наголошуючи на тому, що ДПТ суперечить Генплану і передбачає збільшення щільності населення майже удвічі.

Але якби в Київраді все робили по закону, то як би тоді можна було творити цікаві схеми?

Так що не зважаючи на заборони в Генплані, який дозволяє тут лише громадську забудову, депутати своїм ДПТ дали зелене світло житловим висоткам.

Детальний план території від Київради

Фрагмент Генплану. На цих ділянках дозволені виключно громадські будівлі

 

У той же день, коли Київрада затвердила ДПТ, вона передала компанії «Будавіа Інвестмент» в оренду на 25 років 1,53 га для експлуатації будівель громадської забудови у Військовому проїзді, 6. Та вже 20 листопада Київрада видала нове рішення, за яким «Будавіа інвестмент» отримало цю ж ділянку, але вже на 10 років для будівництва житлово-офісного комплексу з паркінгами.

А 13 грудня Міністерство культури погодило компанії історико-містобудівні обґрунтування (ІМО).

Щоб висоток було не замало, таким же способом депутати підтримали ще одну фірму – ТОВ «Честнат Холл», яка на сусідній ділянці в 1,88 га ще у 2016 році теж придбало собі будиночок.

Так що невдовзі на чергових трьох гектарах Києва виросте ліс висоток. При чому землю під цю інсталяцію забудовники отримали практично задурно. Просто відчували, що добрі депутати підуть на порушення закону.

А скасувати ці незаконні ДПТ – складно. Бо після нового «Закону про прокуратуру» суди масово відмовляють прокурорам у позовах. Не їхня, мовляв, парафія. Та й хто би то подавав до суду, якщо і депутатська більшість, і Генпрокуратура – то все плоди однієї політичної сили…

Довідково

Засновниками ТОВ «Будавіа Інвестмент» є Юрій Бруєнко і Сергій Гриньковський.

Засновниками ТОВ «Честнат Холл» є ТОВ «Фундація «Якісне житло» (25%), Сергій Габерлах (25%) і компанія «Танкрофт Солюшинз Лтд.» з Сейшел (50%). Директором фірми є Олександр Босов. Компанія була створена у грудні 2016 року. У «Фундації «Якісне житло» дружина нардепа-забудовника Максима Микитася орендує 11 нежитлових приміщень.

Блог від: Ірина Шарпінська, «Наші Гроші»