Топ-5 «переговорок» 2018 року, в яких щось пішло не так
27.12.2018   //  
  1. Закупівлі послуг з підготовки та проведення антарктичних експедицій на загальну суму 44,30 мільйонів гривень

Протягом року, що минає, «Національний антарктичний науковий центр» оголосив сім тендерів на закупівлю послуг з підготовки та проведення антарктичних експедицій. Усі вони були оголошені за неконкурентною переговорною процедурою і чотири з них – відмінені замовником. Деякі з причин відміни стосуються оскарження дій замовника в АМКУ: коли хтось з учасників ринку проявляв намір поскаржитись регулятору на  неправомірність проведення «переговорки». Побоюючись рішення тендерної Колегії, замовник зносив закупівлю і оголошував іншу. Іноді навіть з помилками –  замість очікуваної вартості у 31,5 млн грн прописали 341,5 млн грн.

Минулого року науковці віддали ТОВ «Інтерпромфлот» в обхід торгів загалом 44,30 млн грн, і уже оголосили про намір укласти черговий договір з цією фірмою за 25,50 мільйонів.

  1. Закупівля «Південно-Західної залізниці» послуг зі створення інформаційної системи з оформлення квитків за маршрутом «Київ-Пасажирський – Бориспіль – Аеропорт» за 21,43 млн грн.

26 листопада у рамках цієї неконкурентної закупівлі «Південно-Західна залізниця» уклала договір із ТОВ «Віртуальні технології та системи» (ВІТЕС).

Цей контракт міг бути не підписаний, якби ТОВ «Універсальні інформаційні технології» змогло оскаржити «переговорний» формат закупівлі в АМКУ. А не змогло, тому що заплатило за уже завантажену до системи скаргу 5 тис. грн, а не 15 тис грн. Саме стільки коштує оскарження тендерів на роботи.

Сьогодні історія цього тендеру продовжується у двох площинах:

  1. 18 грудня на основі інформації, отриманої від громадських об’єднань, аудитори ДАСУ розпочали перевірку закупівлі на наявність порушень конкурентного законодавства.
  2. «Універсальні інформаційні технології» розпочали судовий процес проти «Південно-Західної залізниці» про визнання недійсними рішень тендерного комітету про намір укласти договір із «ВІТЕС» та сам контракт. 6 грудня суд задовольнив клопотання позивача про забезпечення позову, заборонивши сторонам угоди вчиняти будь-які дії за укладеним договором. Залізничники уже намагаються оскаржити цю ухвалу суду.
  3. Послуги з організації гарячого харчування у закладах освіти

І взимку і влітку минулого року у кулуарах Антимонопольного комітету можна було побачити представників ТОВ «Понтем.УА». Це компанія з литовським корінням, про яку добре відгукувався президент Петро Порошенко, але якій не пощастило зіткнутись з таким вхідним бар’єром входу на ринок шкільного харчування, як немилість замовників.

«Наші гроші» публікували серію матеріалів про скитання литовців в АМКУ, і навіть в українських судах. Однак, скільки б разів компанія не отримувала підтримку колегії Комітету в процесі знесення «заточок» тендерних документацій, замовники вигадували щось, що відсікало її від участі в свіжо оголошених торгах.

Про те, що «Понтем.УА» не пропаде з наших радарів і в році прийдешньому, говорить остання закупівля кейтерингових послуг управлінням освіти Оболонської РДА у Києві. Замовник «прошив» тендерну документацію на замовлення послуг очікуваною вартістю 43,85 млн грн дискримінаційними вимогами, які «Понтем.УА» успішно оскаржив у другій декаді грудня.

  1. Закупівля «Національного офісу інтелектуальної власності» послуг з організації виставок, ярмарок та конгресів за 4,85 млн грн.

Замовник оголосив переговорну процедуру із повідомленням про намір укласти договір із ТОВ «Міжнародний виставковий центр» 2 листопада, а уже через тиждень ТОВ «Івент Експерт» поскаржилось в АМКУ, що всі ці дії Нацофісу порушують норми законодавства у сфері публічних закупівель.

Справді, тендерна Колегія визнала, що «переговорка» неправомірна, і замовнику слід було проводити відкриті торги.

Наразі Офіс не оголосив конкурентний тендер, однак у відповідь на рішення антимонопольників уже скасував неконкурентний.

  1. Закупівля «Запоріжелектротрансу» 1 928 тис. літрів дизельного палива по талонах за 50,89 млн грн.

Переговорна процедура була оголошена у квітні, а відмінена – у травні. Причиною цьому стали завантажена у «Прозорро» скарга від «ОККО Контракт» та резонанс у ЗМІ.

Хронологічно історія цієї закупівлі виглядає так: спершу «Запоріжелектротранс» намагався віддати дороге замовлення ТОВ «ТД “Запоріжоілгруп”» в обхід відкритим торгам, однак на такі дії відреагував один із учасників ринку і поскаржився в АМКУ. Не дочекавшись розгляду скарги регулятором, замовник скасував закупівлю із посиланням на відсутність подальшої потреби.

Однак, у «Запоріжелектротранс» злукавили. Того ж дня були оголошені аналогічні торги, але вже відкриті для участі усіх бажаючих. У ціновій боротьбі за лот згадуване вище «Запоріжоілгруп» впало до 46,56 млн грн, тоді як ціна цієї ж компанії за «переговорною» процедурою становила 50,90 млн грн. Економія відносно очікуваної вартості склала 19%.

Юлія Костюк, «Наші гроші»